Ronaldo maakt in Parijs einde aan droom PSG

Real Madrid heeft zich zonder problemen geplaatst voor de kwartfinale van de Champions League. Paris Saint-Germain kwam op eigen veld de volgende klap van Cristiano Ronaldo niet te boven (1-2).

Vorig seizoen spatte de Parijse droom van Europees succes door de wonderbaarlijke ontsnapping van Barcelona uiteen. Nu had PSG een (kleiner) wonder nodig om te kunnen blijven dromen van de Cup met de Grote Oren, passend bij de huizenhoge ambities. Na de 3-1 nederlaag in Madrid werd herinnerd aan het succesvol wegpoetsen van die achterstand in 1993, in de strijd om de UEFA Cup. Een kwart eeuw geleden werd in Parc des Princes met 4-1 gewonnen van Real Madrid.

De resultaten op eigen veld dit seizoen gaven de PSG-burger moed. Alle wedstrijden in alle competities eindigden in een zege met cijfers die genoeg waren om ondanks de 3-1 nederlaag minimaal een verlenging af te dwingen. Juist de man die vorig jaar de remontada van Barcelona gestalte gaf – Neymar – moest verstek laten gaan in de return tegen Real Madrid. Zijn vervanger, Ángel Di María, kreeg in de 41ste minuut de eerste kans voor de thuisploeg. De Argentijn slaagde er niet in om Keylor Navas te passeren, zoals kort daarna Kylian Mbappé ook strandde op de doelman van Real Madrid.

Die pogingen waren het magere resultaat van de inspanningen in de eerste helft van PSG, dat voor rust twee keer met de schrik vrij kwam. Na ruim een kwartier dwong Sergio Ramos na een voorzet van Marco Asensio doelman Alphonse Areola tot een knappe redding. In de 38ste minuut redde de 25-jarige keeper de thuisploeg door de inzet van de doorgebroken Karim Benzema onschadelijk te maken.

Cristiano Ronaldo claimde voor rust tevergeefs een strafschop. De aanvaller van Real Madrid maakte in de eerste helft ook een natrappende beweging richting Dani Alves. De arbitrage deed het af met een waarschuwing.

Vroeg in de tweede helft maakte Real Madrid het wel af. PSG-back Dani Alves verloor rond de middenlijn de bal aan Asensio, die in het vervolg van de aanval Lucas Vázquez met een slimme pass vrijspeelde. Uit diens voorzet maakte Cristiano Ronaldo met een harde kopbal een einde aan de Parijse illusies. De goal was ook het gelijk van Zinedine Zidane die Asensio en Vázquez de voorkeur had gegeven boven de herstelde vaste waarden Luka Modric en Toni Kroos.

Ronaldo, die in de heenwedstrijd met twee goals al zijn stempel had gedrukt op de dubbele confrontatie, onderstreepte op zijn beurt zijn immense waarde voor Real Madrid in Europa. De Portugees werd na Ruud van Nistelrooy in 2003 de tweede speler die in negen Champions League-duels op rij tot scoren kwam.

Paris Saint-Germain kwam in de zeventigste minuut nog wel langszij dankzij Edinson Cavani. De Uruguayaan stond op de goede plek toen de bal na een kopstoot van invaller Javier Pastore via het been van Reals Casemiro voor zijn voeten kwam. Maar het was niet meer dan een schrale troost voor de Franse grootmacht. De domme uitsluiting van Marco Verratti in de 66te minuut – hij kreeg zijn tweede gele kaart na te opzichtig protesteren – had de hoop op een wonder al weggenomen.

Met een man minder bleek het een onmogelijke opgave om Real Madrid nog in de problemen te brengen. Casemiro maakte in de tachtigste minuut aan alle onzekerheid een einde door met het nodige geluk via Marquinhos te scoren; 1-2. Zo werd het voor PSG de eerste nederlaag op eigen veld in plaats van het gedroomde wonder, waardoor het Europese avontuur van PSG weer in een vroegtijdig stadium eindigde.