Uitgerekend Rashford zorgt voor zege na nieuwe Engelse ophef

Reacties

Engeland heeft door een goal van Marcus Rashford gewonnen in het laatste oefenduel in aanloop naar het EK. Schotland won vier dagen na het 2-2 gelijkspel tegen Oranje van Luxemburg. Denemarken kan ook met een zege naar het EK toeleven.

Uitgerekend Rashford zorgt voor zege na nieuwe Engelse ophef
© Pro Shots
Engeland
Engeland
1 - 0
Roemenië
Roemenië

In aanloop naar het duel van de Engelsen ging het voornamelijk over het boegeroep dat de ploeg van bondscoach Gareth Southgate in het treffen met Oostenrijk te verwerken kreeg. Toen liet een klein deel van de aanhang blijken niet gediend te zijn van het knielen tegen racisme, dat de Engelsen voorafgaand aan de wedstrijd - zoals gewoonlijk - deden. BBC-anchorman Gary Lineker sprak daar zijn afschuw al over uit.

De bespiegelingen vooraf ten spijt, ook tegen de Roemenen – die de Engelsen steunden door ook te knielen – waren weer afkeurende geluiden van toeschouwers te horen. Zodoende zal het in aanloop naar het EK dus niet alleen om voetbal gaan in Engeland.

In de laatste oefenwedstrijd voor het EK was Jack Grealish net als tegen Oostenrijk nadrukkelijk aanwezig. De sterspeler van Aston Villa slaagde er evenwel niet in het net te vinden. Dominic Calvert-Lewin was daar voor rust wel dichtbij. Hij raakte met een kopbal, na een vrije trap van uitblinker James Ward-Prowse, de lat. Even later zag Jadon Sancho ook een poging tegen de lat uiteenspatten. De Roemenen beten af en toe van zich af, maar ook de gasten scoorden voor rust niet in Middlesbrough. In dat eerste bedrijf lag het spel ook nog heel even stil, omdat een veldbestormer een poging tot streaken deed. Verder dan een ontbloot bovenlijf kwam hij niet.

© Pro Shots

Na rust was de invalbeurt van Jordan Henderson opvallend. De Liverpool-aanvoerder maakte zijn eerste minuten sinds februari en is net op tijd fit voor het EK. Henderson zag hoe uitgerekend Rashford, die door Southgate tot aanvoerder benoemd was, de score koeltjes opende uit een strafschop. De aanvaller van Manchester United was zelf nog racistisch bejegend na de Europa League-finale. Het maakte de gebeurtenissen van de laatste duels van de nationale trots alleen maar extra gevoelig.

Henderson liet kort na de 1-0 wel na de voorsprong uit te breiden. Bij een nieuwe penalty faalde de Liverpool-middenvelder. Daardoor bleef het bij 1-0. Bij beide strafschoppen vormde de bedrijvige Grealish overigens de aanleiding. Eerst beging Tiberui Capusa een overtreding op hem en later deed Vlad Chiriches dat.

Na het duel met de Roemenen kan voor Engeland het vizier op het EK. In Groep D zijn Kroatië, Tsjechië en Schotland de tegenstanders. Op 13 juni zijn de Kroaten de eerste opponent van The Three Lions.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Luxemburg
Luxemburg
0 - 1
Schotland
Schotland

Ook de Schotten wonnen hun laatste oefenwedstrijd in aanloop naar het EK. Op bezoek in Luxemburg schudde bondscoach Steve Clarke zijn opschudding flink op. Een van de nieuwelingen opende na een klein half uur de score. Southampton-spits Che Adams schoot de bal onder de Luxemburgse goalie door. Toen het thuisland kort na die openingsgoal ook nog eens met tien man verder moest, was wel duidelijk dat Schotland zou gaan winnen. Vahid Salimovic werd naar de kant gestuurd omdat hij de doorgebroken Lyndon Dykes naar de grond trok.

Na rust werd ondanks de overtalsituatie van de Schotten niet meer gescoord. Bij Luxemburg stonden Laurent Jans en Mica Pinto in de basis. Zij spelen na de zomer allebei voor Sparta Rotterdam. Ook voormalig Telstar-aanvaller Gerson Rodrigues kon de Schotten geen pijn doen. Voor Schotland begint het EK op 14 juni tegen Tsjechië.

Europees Kampioenschap

Stand Groep D Europees Kampioenschap 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Engeland
3
2
1
0
2-0
+2
7
2
Kroatië
3
1
1
1
4-3
+1
4
3
Tsjechië
3
1
1
1
3-2
+1
4
4
Schotland
3
0
1
2
1-5
-4
1
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Denemarken
Denemarken
2 - 0
Bosnië-Herzegovina
Bosnië-Herzegovina

Ook de Deense ploeg werkte vanavond een uitzwaaiduel af. In Brøndby werd Bosnië-Herzegovina verslagen. Na achttien minuten opende Martin Braithwaite met een kopbal de score. Uiteindelijk hield de ploeg van bondscoach Kasper Hjulmand die voorsprong vast en tekende Andreas Cornelius voor de eindstand.

Bij het thuisland startten met Nicolai Boilesen, Christian Eriksen en Kasper Dolberg drie voormalige Ajacieden in de basis. Denemarken treft tijdens het eerste EK-duel debutant Finland. België is de grote favoriet in Groep B en bijt het spits af tegen Rusland.

Europees Kampioenschap

Stand Groep B Europees Kampioenschap 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
België
3
3
0
0
7-1
+6
9
2
Denemarken
3
1
0
2
5-4
+1
3
3
Finland
3
1
0
2
1-3
-2
3
4
Rusland
3
1
0
2
2-7
-5
3
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer Engeland
Meer over Engeland
Meer Schotland
Meer over Schotland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.