Succes uit corner houdt Ajax in het spoor van Feyenoord

Ajax heeft zondagmiddag geen fout gemaakt in de achtervolging op Feyenoord. Op bezoek bij Vitesse werd na een valse start de volle buit gepakt. Zo verteerde Ajax de klap die het doordeweeks incasseerde.

Vitesse
1 - 2
Ajax
Ajax

Ajax kreeg afgelopen donderdag een flinke dreun te verwerken, door een 3-1 nederlaag tegen 1. FC Union Berlin was de tussenronde van de Europa League het eindstation voor de Amsterdammers. Ajax incasseerde in Berlijn weer een doelpunt uit een corner, wat de onvrede bij Ajax en zijn fans alleen maar deed aanwakkeren. Het was daardoor lichtelijk ironisch dat tegen Vitesse de winst voortkwam uit een cornersituatie.

Ten opzichte van het doordeweekse duel verving trainer John Heitinga alleen Calvin Bassey voor Owen Wijndal, bij Vitesse keerde er met Sondre Tronstad en Marco van Ginkel flink wat ervaring terug op het middenveld. Coach Phillip Cocu greep in na de 0-2 nederlaag tegen FC Volendam in de vorige speelronde.

Net als eerder dit seizoen (2-2 in de Johan Cruijff Arena) werd Vitesse behoorlijk gevaarlijk uit de counter. In de 29ste minuut volgde de grootste kans voor Matús Bero, die op keeper Gerónimo Rulli schoot. Uit de door Ajax zo gehate corner die volgde, kopte Van Ginkel krachtig raak. Het was voor hem zijn eerste Vitesse-goal sinds 28 april 2013.

Marco van Ginkel torent boven iedereen uit.

Tijd om te mopperen hadden de Amsterdammers nauwelijks, want nog geen twee minuten later viel de gelijkmaker al. Davy Klaassen stond na een vrije trap mogelijk buitenspel, maar uit de kluts ontstond volgens de arbitrage een nieuwe situatie en zo bleef de 1-1 staan. Het betekende niet dat Ajax uit de problemen was. Zo ramde Million Manhoef, vorig jaar in de Arena ook al de luis in de pels, de bal op de vuisten van Rulli.

In de tweede helft pakte Ajax voor het eerst de voorsprong. Uitgerekend uit een hoekschop was Edson Álvarez trefzeker met het hoofd (zie video onder). De assist uit de corner kwam van Dusan Tadic, die in 150 Eredivisie-duels ook bij dat aantal goals rechtstreeks betrokken was. Hij maakte 73 goals en leverde 77 assists af.

De 77ste assist van Tadic kwam als geroepen, want de druk lag bij Ajax na de eerdere overwinning van koploper Feyenoord. De in de 54ste minuut vergaarde voorsprong werd niet meer weggegeven in Amsterdam. Het verschil tussen Ajax en Feyenoord blijft zodoende drie punten in het voordeel van de Rotterdammers.