FC Volendam heeft zaterdag tegen Vitesse de vierde competitiezege geboekt van dit kalenderjaar. Alleen AZ wist tot nu toe net zo vaak een Eredivisiewedstrijd te winnen in 2023 als de Volendammers. Daryl van Mieghem was de grote man bij de ploeg van trainer Wim Jonk.

FC Volendam
2 - 0
Vitesse
Vitesse

Voor en tijdens de wedstrijd werd in Volendam stilgestaan bij het overlijden van FC Volendam-icoon Wim Kras en voormalig Vitesse-speler Christian Atsu. In minuut 19 klonk er applaus voor de Ghanees, die om het leven kwam bij de aardbeving in Turkije. Op een voor beide clubs emotionele avond kwam Vitesse al vroeg op achterstand.

Van Mieghem opende na twaalf minuten de score door een voorzet van Francesco Antonucci binnen te volleren. Vitesse-keeper Kjell Scherpen had geen antwoord op het schot, dat door Nicolas Isimat-Mirin nog werd beroerd. Vitesse had het overwicht in de eerste helft, maar was minder effectief dan de ploeg van trainer Jonk. Zo schoot spits Bartosz Bialek twee keer in kansrijke positie hoog over.

Boven de streep
Vitesse ging na rust weer verder op zoek naar de gelijkmaker, maar tot grote kansen kwam de formatie van trainer Phillip Cocu eigenlijk niet voor het doel van Eredivisie-debutant Barry Lauwers. Aan de andere kant stond invaller Henk Veerman na ruim een uur aan de basis van de 2-0 van Volendam. Met een hakbal stuurde hij Josh Flint weg, waarna de Engelsman Van Mieghem bediende. Van dichtbij tikte de vleugelaanvaller zijn tweede van de avond binnen.

Volendam kwam daarna niet meer in de problemen en boekte zo de vierde zege in acht competitieduels in 2023. Invaller Walid Ould Chikh verzuimde kort voor tijd nog de 3-0 te maken voor de thuisploeg. Voor Jonk is de overwinning een welkome opsteker in de strijd tegen degradatie: het gat met nummer zestien FC Emmen bedraagt nu vier punten. Vitesse heeft na 22 wedstrijden drie punten meer dan Volendam en krijgt volgende week Ajax op bezoek.