Dreun Doekhi komt hard aan bij Ajax: Europees avontuur zit erop

Ajax is donderdagavond uitgeschakeld in de Europa League. Op bezoek bij 1. FC Union Berlin leed John Heitinga zijn eerste nederlaag als trainer van de Amsterdammers, die zich na de 3-1 van Danilho Doekhi niet nog een keer konden oprichten.

Union Berlin
3 - 1
Ajax
Ajax

Heitinga had vooraf een speciale tactiek uitgedokterd om ervoor te zorgen dat Ajax in Duitsland meer aan voetballen zou toekomen dan vorige week in de Johan Cruijff Arena, toen de Amsterdammers met name voor rust tandeloos waren. Toen bleef een nederlaag nog uit dankzij de VAR, omdat die een goal van Morten Thorsby afkeurde. Zeven dagen later moest Ajax door ingrijpen van de video-arbiter juist al vroeg in de achtervolging.

Calvin Bassey kreeg na ruim een kwartier de bal van dichtbij tegen zijn arm gekopt. Scheidsrechter Carlos del Cerro Grande bestrafte de handsbal in eerste instantie niet, maar ga na het zien van de beelden alsnog een penalty. Tot onbegrip van Ajax, waar Davy Klaassen na een opstootje met Sheraldo Becker geel kreeg. Rulli keerde de strafschop van Robin Knoche nog bijna, maar kon de vroege achterstand niet voorkomen.

Dat Rulli de penalty niet keerde, viel hem niet te verwijten. De tweede tegentreffer vlak voor rust kwam wel volledig op het conto van de Argentijn. Na een rommelige situatie rond de rand van het strafschopgebied was het uiteindelijk Josip Juranovic die een schot op doel loste. De bal had een rare stuit, waardoor die onder de armen van de Ajax-doelman door glipte. Het was het slotstuk van een onfortuinlijke eerste helft voor Ajax.

Vlak daarvoor waren de Amsterdammers namelijk twee keer dicht bij de gelijkmaker geweest, maar twee keer werd Mohammed Kudus (terecht) teruggefloten wegens buitenspel. Eerst toen de Ghanees in kansrijke positie werd aangespeeld door Devyne Rensch, die eigenlijk even had moeten wachten met afgeven. Daarna bij een schot van Dusan Tadic dat een rebound opleverde. De gelijkmaker ging van Kudus ging echter niet door.

Meteen na rust maakte Kudus uit een voorzet van Steven Bergwijn alsnog de treffer die hem voor rust niet was gegund, maar de hoop van Ajax op een comeback werd razendsnel de grond in geboord. Bij een corner ontsnapte voormalig Vitesse-verdediger Doekhi aan de bewaking van Jurriën Timber en hij kopte bij de tweede paal overtuigend de derde treffer van Union Berlin tegen de touwen, waardoor Ajax weer opnieuw kon beginnen.

Het duurde even voordat de Amsterdammers die dreun hadden verwerkt. Na een uur had Kudus de aansluitingstreffer op zijn schoen, maar de Ghanees schoot na een combinatie door het midden via Dusan Tadic en Davy Klaassen naast, tot afgrijzen van Heitinga. Die bracht met Brian Brobbey en Lorenzo Lucca nog twee spitsen in de ploeg, maar de beste kansen waren via de tegenstoot voor Union Berlin. Rulli stond op zijn post en voorkwam erger.

Desondanks zit het Europese avontuur voor Ajax er na de eerste twee duels in de knock-outfase van de Europa League al op. Het betekent het einde van een teleurstellende campagne in Europa, die werd besloten met een tweede gele kaart voor Edson Álvarez. In de Champions League bleek Napoli en Liverpool al een maat te groot. Wat rest is de titelstrijd en het bekertoernooi. Feyenoord is de enige overbleven deelnemer in de Europa League.