Feyenoord zet Ajax onder druk: Fortuna-horde overtuigend genomen

Feyenoord heeft op bezoek bij Fortuna Sittard een volgende stap richting de landstitel gezet. De koploper liep in de eerste helft al uit naar een ruime voorsprong en krijgt nu met nog elf wedstrijden te gaan de finish meer en meer in zicht in de Eredivisie.

Fortuna Sittard
2 - 4
Feyenoord
Feyenoord

Voor het eerst sinds zijn knieblessure zat Gernot Trauner weer bij de wedstrijdselectie. De Oostenrijkse verdediger moest nog geduld hebben. Trauner was volgens Arne Slot klaar voor een korte invalbeurt en zag vanaf de bank hoe Lutsharel Geertruida en David Hancko opnieuw het centrum vormden. Hancko was tegen Fortuna niet alleen defensief belangrijk, de 25-jarige Slowaak vertolkte ook een belangrijke rol bij het openingsdoelpunt. Hancko kopte de bal in de tiende minuut uit een hoekschop van Oussama Idrissi door en zag hoe Fortuna-verdediger Ximo Navarro vervolgens nogal knullig met een kopbal richting de verre hoek zijn keeper Ivor Pandur verschalkte: 0-1.

De 0-1 zorgde voor opluchting bij de bezoekers, nadat er in de openingsfase nog even schrik was geweest. Burak Yilmaz had het Limburgse publiek na enkele minuten al laten juichen, maar de Turkse spits bleek de bal in buitenspelpositie te hebben ontvangen en dus werd zijn treffer afgekeurd. Bij een tweede kans kort na de eigen goal van Navarro raakte Yilmaz de bal niet goed. Die momenten werden eens niet aan de zijlijn intens meebeleefd door Fortuna-coach Julio Velázquez. De Spaanse druktemaker ontbrak vanwege een schorsing.

Het aanjagen door Velázquez had waarschijnlijk weinig verschil gemaakt voor Fortuna. De thuisploeg was simpelweg een maatje te klein voor Feyenoord, dat in de zestiende minuut de marge verdubbelde. Javairô Dilrosun legde de bal vanuit het strafschopgebied perfect klaar voor Mats Wieffer, die zonder aan te nemen uithaalde en de bal prachtig in de linkerbovenhoek knalde: 0-2. Het eerste Eredivisie-doelpunt van de 23-jarige middenvelder was voor Feyenoord al het zeventiende competitiedoelpunt van dit seizoen dat van buiten het strafschopgebied werd gemaakt.

Het ging van kwaad tot erger voor Fortuna, dat vlak voor rust voor de derde keer een treffer incasseerde. De bal werd verspeeld dicht in de buurt van het eigen doel en Feyenoord profiteerde. Santiago Gimenez maakte op aangeven van Alireza Jahanbakhsh van dichtbij de 0-3, zijn zesde goal van het seizoen in de Eredivisie.

Het inbrengen van George Cox bij de start van de tweede helft was onderdeel van wat omzettingen bij Fortuna en dat had duidelijk effect. De linkervleugelverdediger was dreigend en knalde kort na zijn entree de bal tegen de paal. Burak Yilmaz pikte de bal op en hielp Deroy Duarte aan een schietkans. De middenvelder klopte Timon Wellenreuther met een schot in de linkerhoek: 1-3. De aansluitingstreffer bracht wat spanning terug in Sittard, maar die spanning verdween weer na iets meer dan een uur. De net ingevallen Igor Paixão kreeg de bal van de eveneens ingevallen Danilo en zag zijn van richting veranderde schot in de verre hoek eindigen: 1-4.

Dat doelpunt vormde de genadeklap voor Fortuna, dat de score in de 84ste minuut nog wel wat dragelijker maakte met een kopgoal van Dimitrios Siovas uit een corner (2-4). Voor Feyenoord, waar Trauner in de slotfase inviel, betekent de overwinning in Sittard dat het eerste kampioenschap van de club sinds 2017 weer dichterbij komt. De voorsprong op nummer twee AZ is vijf punten. Ajax kan de tweede plaats overnemen van AZ en Feyenoord naderen tot drie punten. Dan moeten de Amsterdammers winnen bij Vitesse (aftrap 14.30 uur).