Speler van de Week: Guus Geluk volgt het spoor van Robben en Suárez

Reacties

Zijn eerste doelpunten voor FC Groningen waren het niet, maar Romano Postema was sinds zijn debuut nog niet zo belangrijk geweest als zaterdagavond in het spektakelstuk tegen NEC (4-3). De twintigjarige spits kreeg een 8 en is VI's Speler van de Week.

Speler van de Week: Guus Geluk volgt het spoor van Robben en Suárez
© Pro Shots

Daarbij moeten we allereerst iets toelichten. Normaal gesproken krijgt een speler bij VI alleen een beoordeling als hij minimaal een half uur meedoet, maar voor invalbeurten als die van Postema zijn al vaker uitzonderingen gemaakt. Om een speler die in twaalf minuten zo beslissend is geen cijfer te geven, valt ook niet te verantwoorden. Zijn twee goals tegen NEC leverden Postema een 8 op, waarmee hij Ajax-uitblinker Ryan Gravenberch aftroeft als Speler van de Week.

Het was zaterdag met recht een droomavond voor Postema. De zelfopgeleide aanvaller maakte eind vorig jaar zijn eerste Eredivisie-goal, maar na zijn 2-2 tegen Heracles ging Groningen in de slotfase nog met 4-2 onderuit. In oktober leidden zijn eerste twee officiële treffers in de hoofdmacht wel tot een overwinning, maar dat betrof 'slechts' het bekerduel met Helmond Sport. Nu groeide de vorig seizoen aan FC Den Bosch verhuurde spits uit tot man van de avond in een Eredivisie-duel.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Zonder zijn goals was Groningen met 2-3 onderuit gegaan tegen tien man van NEC. Nu was het feest in de Euroborg, met Postema als middelpunt van de vreugde. Na afloop scandeerden de fans zíjn naam. Het zorgde voor kippenvel bij de hoofdrolspeler, die zijn winnende goal vierde met het fanatieke publiek. 'Ze lieten me alleen helemaal niet meer los. Op een gegeven moment wilde ik terug, maar dat lukte niet. Dan zie je wat het doet met de fans. Heerlijk, kan niet beter.'

Postema deed met zijn treffers tegen NEC zijn bijnaam eer aan. 'We noemen hem soms Guus Geluk, de ballen komen altijd precies voor zijn voeten', omschreef middenvelder Daniël van Kaam (21) zijn ploeggenoot in 2020 al eens in een interview met VI. 'Dat is aangeboren bij bepaalde spitsen en Romano heeft dat.' Dat bleek zaterdagavond vooral bij de winnende treffer van Postema. Na een scrimmage voor het doel stond hij op de juiste plek om de 4-3 binnen te schieten.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Dankzij zijn neusje voor goals trad Postema in de voetsporen van Arjen Robben, Stef Nijland en Luis Suárez. Alleen zij waren nóg jonger toen zij twee keer scoorden voor Groningen in een Eredivisie-duel. En wat de twintigjarige spits betreft is het pas het begin. 'Ik hoop dat-ie binnenkort valt, want als ik die eerste eenmaal te pakken heb, zullen er nog wel wat volgen', voorspeelde hij tijdens zijn kennismakingsinterview met VI al. Hij moest er even op wachten, maar nu is Postema los.

topvijf

Zoals al gezegd kreeg behalve Postema ook Gravenberch een 8 voor zijn optreden tegen SC Cambuur. De negentienjarige middenvelder bereidde de eerste twee goals van Ajax voor en maakte in de slotfase vervolgens zelfs de winnende goal met een schot van afstand. FC Groningen-spits Jørgen Strand Larsen (7,5), Feyenoord-matchwinner Cyriel Dessers (7,5) en PSV-uitblinker Cody Gakpo (7,5) completeren de topvijf van speelronde 26.

Speler Club Cijfer
1. Romano Postema FC Groningen 8,0
2. Ryan Gravenberch Ajax 8,0
3. Jørgen Strand Larsen FC Groningen 7,5
4. Cyriel Dessers Feyenoord 7,5
5. Cody Gakpo PSV 7,5

algemeen klassement

In het algemeen klassement klom Cody Gakpo ten koste van Orkun Kökçü naar de tweede plaats. De middenvelder van Feyenoord, die wegens gele kaart tegen PEC Zwolle geschorst is voor De Klassieker, zakte naar plek vier. Gakpo verkleinde ook het verschil met koploper Noussair Mazraoui. André Ramalho (6,47) viel weg uit het klassement, omdat de Braziliaanse verdediger van PSV door zijn blessure nu minder dan twee derde van het totale aantal duels heeft gespeeld.

Speler Club Gemiddelde
1. Noussair Mazraoui Ajax 7,01
2. Cody Gakpo PSV 6,95
3. Jurriën Timber Ajax 6,92
4. Orkun Kökçü Feyenoord 6,90
5. Ibrahim Sangaré PSV 6,84
6. Lisandro Martínez Ajax 6,83
7. Gernot Trauner Feyenoord 6,82
8. Fredrik Aursnes Feyenoord 6,80
9. Luis Sinisterra Feyenoord 6,68
10. Remko Pasveer Ajax 6,64
11. Olivier Boscagli PSV 6,63
12. Marcos Senesi Feyenoord 6,55
13. Daley Blind Ajax 6,53
14. Owen Wijndal AZ 6,51
15. Antony Ajax 6,50
16. Lars Unnerstall FC Twente 6,47
17. Marcus Pedersen Feyenoord 6,46
18. Steven Berghuis Ajax 6,43
19. Dusan Tadic Ajax 6,42
20. Jesper Karlsson AZ 6,41
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer FC Groningen
Meer over FC Groningen
Meer Eredivisie
Meer over Eredivisie
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.