FC Groningen heeft zaterdag NEC op de valreep op de knieën gedwongen. Invaller Romano Postema was de beul voor het Nijmeegse tiental.

FC Groningen
4 - 3
N.E.C.
N.E.C.

Het spektakel in Groningen begon al in de tweede minuut. Michael de Leeuw kopte na een voorzet van Tomas Suslov raak. De aanvaller schreef daarmee Eredivisie-historie. Na Blaise N'Kufo en Matthew Amoah werd hij de derde speler die nooit voor de topdrie speelde en bij honderd doelpunten direct betrokken was; 85 goals en 15 assists.

De Groningse bliksemstart bleek de opmaat voor een zeer enerverende eerste helft. In de dertiende minuut zorgde Ali Akman na een fraaie actie en schot in het dak van het doel voor de Nijmeegse gelijkmaker, die negen minuten later alleen van statistische waarde leek te zijn.

Souffian El Karouani liet zich namelijk verleiden tot een confrontatie met Jørgen Strand Larsen. De linkspoot stond oog in oog met de spits van FC Groningen en duwde daarbij zijn hoofd tegen dat van Noorse tegenstander. Voor scheidsrechter Sander van Eijk was het reden El Karouani een rode kaart voor te houden. Ook VAR Serdar Gözübüyük zag geen reden om de sanctie voor de hoofdduw in te trekken. Drie minuten later was het nota bene Strand Larsen die FC Groningen andermaal op voorsprong zette.

Ondanks de numerieke minderheid toonde NEC veerkracht. Lasse Schöne bracht na minder dan een half uur de wedstrijd weer in evenwicht. Na zijn vijftiende rake directe vrije trap – in deze eeuw deden alleen Pierre van Hooijdonk (21) en Theo Janssen (18) het beter – bleek er meer in het vat te zitten voor de tien man uit Nijmegen. Magnus Mattsson zorgde ervoor dat zijn ploeg na 45 minuten zelfs met een voorsprong de kleedkamer kon opzoeken.

De tweede helft leverde aanvankelijk beduidend minder spektakel op. NEC kreeg ondanks het mannetje minder de beste kansen om ook na rust tot scoren te komen. FC Groningen leek niet bij machte de numerieke meerderheid uit te buiten. In de tachtigste minuut kwam de 3-3 dan toch op het scorebord. Invaller Romano Postema was de gevierde man. Dat werd hij helemaal in de extra tijd met de winnende treffer.

NEC moet door het resultaat FC Groningen op de ranglijst voor laten gaan. De marge in Nijmeegs nadeel is met twee punten.