Oranje is terug: de laatste ins en outs richting het duel met Oekraïne

Reacties

Oranje zet zondagavond zijn EK-campagne in gang. In onze dagelijkse talkshow VI EK Live staan we met gast Orlando Engelaar stil bij de clash tegen Oekraïne in Groep C. Om 10.00 uur begint de uitzending.

Oranje is terug: de laatste ins en outs richting het duel met Oekraïne

Dertien jaar geleden had Engelaar een basisplaats in het Oranje dat de wereld verbijsterde door zowel Italië (3-0) als Frankrijk (4-1) met ruime cijfers te verslaan. Hoe kijkt de oud-middenvelder aan tegen het huidige Nederlands elftal? Ook Oranje-watcher Martijn Krabbendam schuift aan. Met de VI-verslaggever bespreken we de laatste ins en outs op weg naar het duel in de Johan Cruijff Arena.

VI EK Live wordt elke dag vanaf 10.00 uur live uitgezonden op het YouTube-kanaal van Voetbal International, dat 128.000 abonnees telt en maandelijks ruim twee miljoen kijkers trekt. Ook is de show live te volgen via de app en (mobiele) website van VI.

Om de online talkshow goed te kunnen bekijken via de VI-app is het belangrijk dat de nieuwste update is geïnstalleerd. Bekijk in de App Store voor Android of iOS of je de nieuwste versie op je telefoon hebt. In de nieuwe app is ook een aantal bugfixes toegepast.

SPOORBOEKJE ZONDAG 13 JUNI

Engeland
Engeland
1 - 0
Kroatië
Kroatië

• Groep D begint met een absolute kraker. Drie jaar geleden was Engeland - Kroatië immers nog de halve finale op het WK. Het Balkanland triomfeerde destijds na een verlenging.

• Jude Bellingham kan de eerste minderjarige speler worden op een EK. Het supertalent van Borussia Dortmund viert later deze maand zijn achttiende verjaardag. Komt Bellingham zaterdag in actie, dan onttroont hij Jetro Willems als de jongste EK-speler ooit.

• Met Mateo Kovacic heeft Kroatië de beschikking over een van de succesvolste spelers van de laatste jaren. Sinds 2016 won de middenvelder liefst vier keer de Champions League, hoewel hij in die finales van Real Madrid (drie keer) en Chelsea (eenmaal) slechts in totaal zeventien minuten zijn opwachting maakte.

• Engeland heeft een piepjonge selectie. Bondscoach Gareth Southgate selecteerde zelfs geen enkele speler die in de jaren tachtig het levenslicht zag. Kyle Walker, die op 28 mei 1990 werd geboren, is de nestor van het gezelschap.

Europees Kampioenschap

Stand Groepsfase Groep D Europees Kampioenschap 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Engeland
3
2
1
0
2-0
+2
7
2
Kroatië
3
1
1
1
4-3
+1
4
3
Tsjechië
3
1
1
1
3-2
+1
4
4
Schotland
3
0
1
2
1-5
-4
1
* Actueel tot en met 29 mei 2024
Oostenrijk
Oostenrijk
3 - 1
Noord-Macedonië
Noord-Macedonië

• Is zeven keer scheepsrecht voor Oostenrijk? Het Alpenland won geen van de eerste zes EK-wedstrijden die het afwerkte. Zowel in 2008 als in 2016 was de eerste ronde het eindstation.

• Noord-Macedonië debuteert op een eindronde, hoewel het land slechts als derde eindigde van Groep G in de voorronde. De play-offs in de Nations League boden echter uitkomst.

• Opvallend in de Noord-Macedonische selectie is de club van Marjan Radeski: Akademija Pandev, de club die de eveneens opgeroepen (uiteraard) Goran Pandev in 2010 oprichtte. Een dergelijke relatie tussen twee EK-gangers in dezelfde selectie is uniek.

• Liefst 21 van de 26 spelers in de Oostenrijkse selectie verdienen hun brood in de Bundesliga. Onder hen Sasa Kalajdzic, afgelopen seizoen uitstekend op dreef bij VfB Stuttgart.

Nederland
Nederland
3 - 2
Oekraïne
Oekraïne

• Eindelijk is het Nederlands elftal weer van de partij op een eindronde, na zeven jaar afwezigheid. Bij de vorige rentrees na een lange absentie veroverde Oranje zilver (WK 1974) en goud (EK 1988).

 De laatste keer dat de Johan Cruijff Arena het decor was van een EK-wedstrijd was op 29 juni 2000, de beruchte 'penaltywedstrijd' tussen Nederland en Italië.

• Maarten Stekelenburg is de enige in de Oranje-selectie die al eens speeltijd kreeg op het EK, in 2008 en 2012. De Ajax-doelman is de oudste van de 622 EK-deelnemers.

• Oekraïne zoekt revanche voor het totaal mislukte EK 2016, toen het als enige land nul punten verzamelde. Duitsland (0-2), Noord-Ierland (0-2) en Polen (0-1) bleken te sterk.

Europees Kampioenschap

Stand Groepsfase Groep C Europees Kampioenschap 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Nederland
3
3
0
0
8-2
+6
9
2
Oostenrijk
3
2
0
1
4-3
+1
6
3
Oekraïne
3
1
0
2
4-5
-1
3
4
Noord-Macedonië
3
0
0
3
2-8
-6
0
* Actueel tot en met 29 mei 2024

DE DAG VAN ORANJE

Matchday! Om 21.00 uur is de aftrap van Nederland - Oekraïne in Amsterdam.

PRO-TIP

Wat ging er tijdens de generale repetitie tegen Georgië allemaal mis met de uitvoering van het 5-3-2-systeem? Lees de analyse terug van VI's Pieter Zwart.

Bekijk hier de uitzending van zaterdag terug:

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Engeland
Meer over Engeland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.