'Sorry Van Basten, maar je zit verkeerd over De Ligt'

Reacties

Tijdens het EK kraakte analist Marco van Basten het spel van verdediger Matthijs de Ligt door te stellen dat hij in Italië weinig geleerd heeft. In Italië zijn de teksten van de voormalig spits iets later binnengekomen, maar worden ze gewogen door andere grote namen.

'Sorry Van Basten, maar je zit verkeerd over De Ligt'
© Pro Shots

Tuttosport stelde een klein panel samen om de kritiek van Van Basten op De Ligt te beoordelen. Grootheden als Franco Baresi, Giuseppe Bergomi en Fabio Capello zijn lyrisch over de Nederlandse verdediger. De kop boven het artikel geeft de mening van de experts al weer: 'Sorry Van Basten, maar je zit verkeerd'.

© Pro Shots

Franco Baresi
471 duels in de Serie A

Baresi is onlosmakelijk verbonden aan AC Milan en een waar clubicoon. Liefst twintig jaar speelde hij in het eerste elftal van de Milanese club, voornamelijk als libero. Hij werd zesmaal kampioen van Italië, won de Champions League/Europa Cup I driemaal en pakte de WK-titel met Italië in 1982.

'De Ligt is nog heel erg jong, maar hij heeft een geweldige potentie. Hij heeft al in de belangrijkste competities gespeeld en heeft alles in zich. Kracht, persoonlijkheid, snelheid, uitstraling. Misschien moet hij meer nadenken over zijn acties in plaats van te spelen op instinct, maar we zijn hier allemaal op afgestraft toen we jong waren. Van Basten kennende wilde hij de speler alleen maar stimuleren.'

© Imago

Giuseppe Bergomi
519 duels in de Serie A

Wat voor Baresi geldt, gaat ook zeker voor Bergomi op. Maar dan voor die andere club in Milaan natuurlijk. Ook Bergomi diende slechts één club in zijn carrière: Internazionale. De Italiaan won net als Baresi het WK in 1982, met Inter pakte hij één keer de landstitel en driemaal de UEFA Cup.

'Toen de Ligt arriveerde in Italië, heeft hij veel geleerd van Maurizio Sarri en Andrea Pirlo (trainers van Juventus, red.). Qua kenmerken zal hij nooit een Bonucci worden en in een verdediging met drie man zal hij niet in het centrum kunnen spelen zoals bij het Nederlands elftal. Maar hij is goed met zijn tackle, snel, fysiek sterk. Je gaat na dit seizoen zien wat voor een sprongen hij heeft gemaakt onder Massimiliano Allegri  (de nieuwe coach van Juventus, red.) . Hij werkt veel op de trainingen met situaties als één tegen één, twee tegen twee, in ondertal. Je mag niet vergeten dat De Ligt geboren is in 1999, maar nu al een van de besten ter wereld is.'

© Pro Shots

Fabio Capello
328 duels in de Serie A
Coach geweest van Engeland, AC Milan, Real Madrid, AS Roma, Juventus

Capello was zelf geen onverdienstelijk middenvelder, maar werkte als trainer samen met een paar van de grootste sterren in het hart van de defensie. Fabio Cannavaro,  Sergio Ramos, Lilian Thuram, Paolo Maldini en Alessandro Costacurta om maar wat namen te noemen.

'Over De Ligt valt niet te twisten, hij heeft een enorm potentieel en is nog erg jong. Elke coach brengt iets over op een speler, sommigen meer, anderen wat minder. Allegri zal erg belangrijk zijn voor De Ligt.'

© Pro Shots

Daniele Adani
195 duels in de Serie A
Tegenwoordig analist

Het minst bekende panellid van Tuttosport, maar in Italië des te bekender. Adani speelde voor clubs als Lazio, Fiorentina en Internazionale en kwam tot vijf interlands voor Italië. Tegenwoordig is hij analist en sportcommentator bij de Italiaanse televisie.

'Ik vind De Ligt een geweldige speler. Hij is erg compleet: hij weet hoe hij moet volgen, dekken en hoe hij zich op moet stellen. In Italië heeft hij de relatie tussen ruimte, de tegenstander en de bal geleerd. In de afgelopen jaren heeft hij zich ontwikkeld, ondanks wat blessureleed en twee moeilijke coaches. Hij is van wereldklasse. Toen hij arriveerde in Italië, noemde ik hem al de nieuwe Barzagli. De Ligt zal nooit een Chiellini of Bonucci worden, maar hij kan de verbeterde versie van Barzagli worden.

In Italië kunnen ze genieten van de verdedigende acties van De Ligt; enkele hoogtepunten

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.