Officieel: Van Gaal moet Oranje uit het slop gaan trekken

Reacties

Louis van Gaal gaat terugkeren als bondscoach van het Nederlands elftal. De 69-jarige oefenmeester begint aan zijn derde ambtstermijn, hij krijgt Danny Blind en Henk Fraser als assistenten en Frans Hoek wordt de keeperstrainer. Als de laatste puntjes op de i zijn gezet, zal de KNVB met bevestiging komen.

Officieel: Van Gaal moet Oranje uit het slop gaan trekken
© Pro Shots

Van Gaal wordt de opvolger van Frank de Boer, die na het totaal mislukte EK opstapte. Oranje (dat tijdens het toernooi in een omstreden 3-5-2-systeem speelde) won de drie groepsduels nog wel, maar in de achtste finale ging het helemaal mis. Na een rode kaart voor Matthijs de Ligt stortte het tandeloze Oranje compleet in, waarna Tsjechië met 0-2 won.

Direct na die uitschakeling hield De Boer de optie van een snel vertrek dus al open, twee dagen later werd officieel dat de KNVB en de bondscoach per direct afscheid van elkaar namen. Namens de voetbalbond filosofeerde directeur Nico-Jan Hoogma toen al over een opvolger. 'Ronald Koeman had een soort aura om zich heen hangen: hij was echt de chef, de baas. Dat heeft uitstekend gewerkt en heeft ons allemaal op een bepaald pad gebracht. In die richting zit ik te denken, dat is wel het gevoel dat ik heb.'

Die persoon is nu dus gevonden: Van Gaal. Hij werd in september 2000 voor het eerst aangesteld bij Oranje, maar stapte iets meer dan een jaar later op, toen kwalificatie voor het WK 2002 niet werd behaald. In augustus 2012 keerde hij terug, waarna hij het Nederlands elftal op het WK 2014 naar een knappe derde plek leidde. In de laatste zeven jaar waren achtereenvolgens Guus Hiddink, Danny Blind, Fred Grim (als interim, drie duels), Dick Advocaat, Koeman, Dwight Lodeweges (ook als interim, twee wedstrijden) en De Boer bondscoaches, nu wordt het dus voor de derde keer aan Van Gaal.

De klus van de ex-trainer van Ajax, Barcelona, AZ, Bayern München en Manchester United begint al op 1 september. Dan gaat Nederland in de WK-kwalificatiereeks namelijk op bezoek bij Noorwegen. Op 4 september komt Montenegro op bezoek, op 7 september krijgt Oranje visite van Turkije.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.