EK Oranje ten einde na wanvertoning tegen Tsjechië

Reacties

Het Nederlands elftal is zondag uitgeschakeld op het EK. Oranje verloor in de achtste finale van Tsjechië. Na een rode kaart voor Matthijs de Ligt ging alles mis voor de formatie van bondscoach Frank de Boer.

EK Oranje ten einde na wanvertoning tegen Tsjechië
© Pro Shots
Nederland
Nederland
0 - 2
Tsjechië
Tsjechië

Oranje werd in Boedapest gesteund door duizenden fans. In Hongarije zijn de coronamaatregelen soepeler dan in Nederland, waardoor de Puskás Arena gevuld was met 67 duizend supporters van Nederland en Tsjechië. Onder de spelers die daar zondag het veld betraden bevond zich Donyell Malen, die van De Boer de voorkeur kreeg boven Wout Weghorst. De aanvaller van PSV zorgde in de beginfase ook meteen voor het eerste gevaar, maar zijn voorzet kwam niet aan bij de mee opgekomen Denzel Dumfries.

De felle beginfase van Oranje bleek geen voorbode voor de rest van de eerste helft. Het Nederlands elftal zat er kort op en toonde drang naar voren. Matthijs de Ligt had de bal na acht minuten voor het inkoppen na een voorzet vanaf de rechterkant, maar hij raakte de bal verkeerd en bleek buitenspel te hebben gestaan. Dumfries was ondertussen overal op het veld te vinden en zette het na een dieptepass van Daley Blind op een lopen, aan de linkerkant van het veld. Doelman Tomás Vaclík kwam uit zijn doel, maar de defensie greep op tijd in.

Tsjechië groeit
Tsjechië hield stand en groeide vervolgens in de wedstrijd. Tomás Soucek liet Oranje voor het eerst schrikken toen hij halverwege de eerste helft op aangeven van Petr Sevcik voor het doel van Maarten Stekelenburg langs kopte. De doelman van Nederland moest even later reddend optreden na een schot van Patrik Schick. Oranje kwam richting de rust pas echt goed weg. Tsjechië zag een gaatje in de Nederlandse defensie. Schick bediende Antonín Barák, die met dank aan een goede tackle van De Ligt over het doel schoot. Zo was Oranje voldoende gewaarschuwd en gingen beide ploegen rusten. Nederland deed dat zonder ook maar één keer op doel te hebben geschoten in de eerste helft.

Vrijwel direct in de tweede helft kreeg Oranje een levensgrote kans op 1-0 die eigenlijk ook had moeten vallen. Malen had een vrije doortocht na een goede hakbal van Memphis Depay, maar zijn plan om doelman Vaclík te omspelen mislukte. In de tegenstoot ging het helemaal mis voor Oranje. In een poging om Schick van de bal te krijgen gleed De Ligt uit, kreeg hij een duw van de spits en maakte vervolgens hands. Daar wilde Schick in plaats van een gele een rode kaart voor zien. De VAR was het met hem eens en stuurde scheidsrechter Sergey Karasev naar het scherm, waarna De Ligt van het veld werd gestuurd. De Boer greep daarop in en bracht Quincy Promes voor Malen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het werd daarna vooral tegenhouden voor Oranje, waar de ploeg nog geen kwartier in slaagde. Dumfries blokte al een schot van Pavel Kaderabek. Even later gaf Patrick van Aanholt een vrije trap weg. Tomás Kalas kopte de bal terug, waarna er echter een hoop misging bij Oranje en Tomás Holes met het hoofd Tsjechië op voorsprong zette. Oranje moest nu alles op alles zetten om de nederlaag te voorkomen en De Boer bracht Weghorst als stormram in de ploeg voor Marten de Roon.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De hoop op een ommekeer werd in de tachtigste minuut aan flarden geschoten dankzij Schick. Doelpuntenmaker Holes profiteerde van slordig balverlies van Oranje, waarna de weg naar het doel openlag. De middenvelder ging richting de achterlijn en legde terug op Schick, die de 0-2 binnenschoot voor Tsjechië. Daarmee was het voor Oranje haast onbegonnen werk om nog terug te komen in de wedstrijd, wat uiteindelijk ook niet meer gebeurde. Zo eindigde het EK al in de achtste finale voor Oranje, dat met een enorme kater terug naar Nederland gaat.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Nederland
Maarten Stekelenburg 4
Denzel Dumfries 5,5
Stefan de Vrij 5
Matthijs de Ligt 3
Daley Blind 4,5
(81. Jurriën Timber) -
Patrick van Aanholt 3
(81. Steven Berghuis) -
Marten de Roon 4
(73. Wout Weghorst) -
Frenkie de Jong 4
Georginio Wijnaldum 3,5
Donyell Malen 4,5
(57. Quincy Promes) 3,5
Memphis Depay 3
Bondscoach: Frank de Boer 3,5
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.