Hoogma peinst na De Boer-debacle niet over vertrek: 'Ik ben geen wegloper'

Reacties

KNVB-directeur Nico-Jan Hoogma was de man die Frank de Boer aanstelde als bondscoach van het Nederlands elftal. Van een fout wil hij nu niet spreken; ook aan opstappen denkt Hoogma niet.

Hoogma peinst na De Boer-debacle niet over vertrek: 'Ik ben geen wegloper'
© Pro Shots

De Boer diende dinsdag zijn ontslag in bij de KNVB, dat zelf echter ook afscheid wilde nemen. 'Het gesprek van vanmiddag was niet fijn', zei Hoogma voor de camera van de NOS. 'Frank gaf zelf aan dat de druk zo hoog zou zijn, dat het een moeilijke situatie zou worden om door te gaan. Buiten dat hadden wij een contractuele afspraak, namelijk het bereiken van de kwartfinale. Dat hebben we helaas niet weten te bewerkstelligen. Ook op die grond zouden we niet met elkaar doorgaan.'

'Er is een situatie voor te stellen dat je een fantastische groepsfase had gespeeld, vervolgens een ploeg als Portugal zou treffen en na een geweldige wedstrijd uitgeschakeld zou worden', vervolgde Hoogma. 'Dan zou je kunnen zeggen: waarom zouden we dan stoppen met elkaar? Als je goed speelt en alle vertrouwen hebt voor de kwalificatie van het WK… Dat was de escape.' Hier was echter geen sprake van. De KNVB kwam tot de conclusie dat een scheiding beter zou zijn.

Vindt Hoogma dat hij een fout heeft gemaakt met het aanstellen van De Boer? 'Dat wil ik niet zeggen, maar ik voel me er wel verantwoordelijk voor. We hebben destijds een inschatting gemaakt, maar uiteindelijk is het niet datgene geworden waar we op hebben gehoopt. Uiteraard moet je dan ook naar jezelf kijken, maar ik ben geen wegloper. Ik heb destijds de verantwoordelijkheid genomen en zal die ook nu moeten nemen, om ervoor te zorgen dat we over twee maanden de juiste bondscoach hebben.'

Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. 'Het wordt zeker niet makkelijk. Ik ga niet in op namen, alles is nu heel vers', zei Hoogma. 'Ronald Koeman had een soort aura om zich heen hangen: hij was echt de chef, de baas. Dat heeft uitstekend gewerkt en heeft ons allemaal op een bepaald pad gebracht. In die richting zit ik te denken, dat is wel het gevoel dat ik heb.' Hoogma liet ook optekenen dat de bondscoach een buitenlander mag zijn.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.