VI Discussie: wat blijft hangen na dit EK?

Reacties

De stofwolken zijn langzaam aan het optrekken, het EK zit er helemaal op. Oranje vloog er in de achtste finale uit, Denemarken werd Europa's lieveling, Frankrijk en Portugal werden vroeg uitgeschakeld, Engeland heeft er een trauma bij en Italië is de glorieuze kampioen van Europa. Maar wat onthouden jullie het meest van dit EK? We geven een voorzetje met onze topvijf, maar praat gerust mee!

VI Discussie: wat blijft hangen na dit EK?
© Pro Shots

1. Christian Eriksen

Iets anders kúnnen we gewoon niet op de eerste plaats van onze topvijf zetten. Het EK begon op verschrikkelijke wijze, want al op de tweede speeldag zakte Christian Eriksen in elkaar tijdens de groepswedstrijd tussen Denemarken en Finland. De paniek sloeg toe, omdat de reanimatie van de ex-Ajacied vol in beeld werd gebracht, keek alles en iedereen ademloos toe.

Dit gebeurde allemaal aan het begin van het toernooi. Nu met de finale de laatste wedstrijd is gespeeld, is er veel meer duidelijk over wat er gebeurd is op het veld in Kopenhagen. Eriksen kampte met hartfalen en moest inderdaad gereanimeerd worden op het veld om hem terug te krijgen. Inmiddels is er een Implanteerbare Cardioverter Defibrillator (ICD) geplaatst bij Eriksen, die het naar omstandigheden goed maakt.

2. Uitschakeling Oranje

De weg naar de halve finale lag zogenaamd open. 'Even' afrekenen met Tsjechië en Denemarken en dan maar zien wie of we Engeland of Duitsland gingen treffen. De paniek sloeg eerder nog toe, toen duidelijk werd dat we mogelijk Portugal of Duitsland konden treffen in de achtste finale van het EK, maar de toplanden ontliepen we door de uitslagen in de andere groepen. Een droomscenario was in de maak.

Het liep allemaal anders. In een wedstrijd waarin de sterkhouders van het Nederlands elftal niet thuisgaven, werd Oranje uitgeschakeld. Twee dagen later maakte bondscoach Frank de Boer bekend op te stappen. Het bleek het slotstuk van een zwaar teleurstellend EK, vanuit Oranje-oogpunt.

3. Rekenwerk in de groepsfase

Het werd hierboven al kort genoemd, maar door de huidige opzet van het EK was het een heerlijk toernooi voor de wiskundigen. 'Als dat land met zoveel doelpunten verschil wint van dat andere land, is het zomaar mogelijk dat Nederland een topland ontloopt in de knock-outfase.'

Voorafgaande aan het toernooi was bekend dat Oranje als groepswinnaar de nummer drie uit een andere poule zou treffen en dat scenario kwam uit. Het balletje rolde van Groep F naar Groep D en weer terug naar F, maar uiteindelijk werd het dus Tsjechië. Met desastreuze gevolgen, zoals hierboven beschreven.

4. 5-3-2 of 3-5-2

De spelsysteem-discussie in Nederland werd aangewakkerd door De Boer, die al vroeg publiekelijk duidelijk maakte dat dit zijn formatie ging worden op het EK. De formatie met drie centrumverdedigers was in trek op dit Europese eindtoernooi. Winnaar Italië speelde herhaaldelijk met drie man centraal en ook verliezend finalist Engeland maakte graag gebruik van de wingbacks. Voor Oranje werd het echter een minder succesvol (maar door niet minder besproken) manier van spelen.

5. Lange avonden

Liefst acht keer was er een verlenging of penaltyserie nodig om een beslissing te brengen in duels in de knock-outfase. Dat is meer dan de helft van het totaal aantal wedstrijden dat na de groepsfase is afgewerkt. Spanje heeft drie keer moeten verlengen en nam tweemaal penalty's in een serie, voordat het werd uitgeschakeld. De laatste drie duels van het toernooi waren ook allemaal niet na negentig minuten klaar.

Nooit eerder vond er achtmaal verlenging plaats op één toernooi. Dit heeft natuurlijk alles te maken met het grotere deelnemersveld. Vijf jaar geleden besloot de UEFA om acht extra landen toe te laten, op het EK van 2016 werd er vijfmaal verlengd. Dat was toentertijd een gedeeld EK-record, samen met 1996. Het EK van 1976 moeten we overigens nog wel benoemen. In die tijd bestond het toernooi uit slechts vier wedstrijden, al die wedstrijden werden beslist na verlenging of een penaltyserie. Zo won Oranje brons door van Joegoslavië te winnen in de strijd om de derde plek, Ruud Geels maakte de goal in de verlenging.

Dit was onze topvijf van meest opvallende momenten of zaken van dit EK. Maar wat blijft jullie bij, als jullie terugblikken op het afgelopen eindtoernooi? Laat het in de comments weten en praat mee!

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.