'Hollandse' voorlopers van huidige helden in Burkina Faso

Voor VI volgt Chris Tempelman het toernooi om de Afrika Cup. Vandaag aandacht voor drie ooit in Nederland actieve spelers uit Burkina Faso. Het is feest in Burkina Faso. Nooit was het nationale voetbalelftal zo succesvol. De finaleplaats op het Afrika Cup-toernooi zorgt voor een heuse jubelstemming in de West-Afrikaanse republiek die vroeger Oppervolta heette.

'Hollandse' voorlopers van huidige helden in Burkina Faso

Bondscoach Paul Put en zijn manschappen zullen in de Burkinese hoofdstad Ouagadougou ongeacht het resultaat in de finale als helden onthaald worden. Dat Burkina Faso de wereld verovert is misschien wat overdreven, maar Afrika maakt wel degelijk kennis met het land dat grenst aan Benin, Ivoorkust, Ghana, Mali, Niger en Togo.

Kennen we in Nederland voetballers uit Burkina Faso? Enkele namen, zoals Jonathan Pitroipa (Stade Rennes) en Aristide Bancé (FC Augsburg), klinken wellicht bekend in de oren. Maar in Nederland waren er eind jaren negentig al drie voetballers uit het land die aantoonden aardig mee te kunnen: Ousmane Sanou, Mamadou Zongo en Rahim Ouedraogo (foto linksboven).

De drie ooit in Nederland actieve Afrikanen begonnen in 2012 een voetbalschool in Bama, in hun vaderland, om jonge Burkinese spelertjes de beginselen van het voetbal bij te brengen. Sanou speelde tussen 1996 en 2004 in Nederland voor Willem II, Sparta en Eindhoven en keerde in 2008 nog even terug bij TOP Oss. Zongo kwam van 1997 tot 2005 uit voor Vitesse en De Graafschap. FC TwenteOuedraogo debuteerde op 18 februari 1999 bij FC Twente tegen PSV (zie foto met Mateja Kezman). Hij werd geboren in de tweede stad van het land, Bobo-Dioulasso, en belandde op zijn zestiende bij de club uit Enschede. Hij kwam met zijn zwager mee, die studeerde in Enschede.

In Burkina-Faso was hij een talentvolle verdediger bij ASF Bobo-Dioulasso. In eerste instantie regelde Twente een plek in een kosthuis voor hem, maar ex-voetballer en -trainer Issy ten Donkelaar besloot zich te ontfermen over het Afrikaanse pareltje. Van 1998 tot 2007 stond hij bij Twente, dat hem ook een seizoen uitleende aan FC Zwolle, onder contract.

Na een avontuur bij het Griekse Xanthi keerde hij terug naar Nederland, bij Heracles Almelo en Emmen. Nadat hij door de Drenten in het seizoen 2009/2010 was uitgeleend aan het Turkse Manisaspor verdween Ouedraogo uit beeld. Althans, in Nederland. Begin 2011 dook er een bericht op over de nieuwe toekomst van de ooit talentvolle defensieve kracht.

BuslijnHij begon een transportbedrijf, Rahimo genaamd. De link met Nederland was er, want met behulp van enkele sponsors van Emmen kocht hij vijf bussen in China. In februari opende Ouedraogo een buslijn tussen de twee grootste steden van het land: de hoofdstad Ouagadougou en zijn geboorteplaats Bobo-Dioulasso. De bussen vervoeren zowel goederen als mensen.

Ouedraogo maakte op de Afrika Cup-toernooien van 2000 en 2004 deel uit van de selectie van Burkina Faso. Ook Zongo en Sanou vertegenwoordigden hun land. Het was de tijd waarin het land nog een bijrol vervulde en nog geen rol van betekenis speelde in het Afrikaanse voetbal.

Het huidige succes is ook goed voor ex-international Ouedraogo. Er komt ongetwijfeld een heldenontvangst voor de spelers van de nationale ploeg in de hoofdstad. Dankzij Ouedraogo kunnen de voetbalfans uit Bobo-Dioulasso daar bij zijn.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen