Verguisde ster Asamoah Gyan is de Seedorf van Ghana

Voor VI volgt Chris Tempelman het toernooi om de Afrika Cup. Vandaag aandacht voor Asamoah Gyan, de verguisde vedette van de Ghanese ploeg. Ghana verzekerde zich van een plek in de kwartfinale. De dansjes na de treffers tegen Niger waren weer een lust voor het oog. Ghanezen kunnen feestvieren als geen ander en ze hopen op 10 februari in Johannesburg het ultieme feest te kunnen vieren.

Verguisde ster Asamoah Gyan is de Seedorf van Ghana

Ghana behoort tot de favorieten. De ploeg van bondscoach James Appiah is op jacht naar de eerste Afrikaanse titel sinds 1984. Tijdens de laatste drie edities eindigde Ghana respectievelijk als derde, tweede en vierde. De eerste plaats zou de fraaie reeks volmaken.

Gyan Asamoah is de sterspeler van de Ghanezen. In zijn vaderland zorgde hij voor opschudding. Niet alleen omdat hij in de nationale ploeg aan het Clarence Seedorf-syndroom lijdt. Asamoah heeft een reputatie als strafschoppenmisser opgebouwd. Zijn transfer van Sunderland naar Al-Ain in de Verenigde Arabische Emiraten leverde hem naast bakken vol met geld bakken vol kritiek op.

Op 27-jarige leeftijd een dergelijke overstap maken getuigt misschien niet van heel veel sportieve ambitie. De financiële afweging speelde zeker mee. Asamoah Gyan was wel degelijk onder de indruk van de opmerkingen aan zijn adres. Hij beweerde mentaal aangeslagen te zijn en bedankte enige tijd voor de nationale ploeg. Zijn voeten antwoordden, want met 43 treffers in 31 wedstrijden heeft zijn productiviteit er niet onder geleden.

Inmiddels is Asamoah terug bij de Black Stars. Op jacht naar een prijs en eerherstel. Strafschoppen nemen doet-ie niet meer. Het Seedorf-complex van Asamoah zit diep. Op het WK van 2006 miste hij vanaf elf meter tegen Tsjechië. Een misser zonder gevolgen, want Asamoah scoorde toch in die wedstrijd en Ghana won. Vier jaar later was zijn misser van crucialer belang. In de kwartfinale tegen Uruguay (foto) faalde de aanvaller, waarna Ghana een historische plek in de halve finale (en een wedstrijd tegen Nederland) misliep.

Ook op het toernooi om de Afrika Cup ging het mis met Asamoah vanaf elf meter. Na de misser in de halve finale tegen de latere winnaar Zambia leek heel Ghana klaar met de sterspeler. Zijn familie werd lastiggevallen en staatsvijand nummer één Asamoah kreeg in de media en op de sociale media menig verwensing en belediging naar zijn hoofd.

Zijn besluit even te stoppen met interlandvoetbal was te billijken. Mentaal gebroken en twijfelend aan zijn eigen kwaliteiten bleef hij achter. Hij besloot in ieder geval om nooit meer een strafschop te nemen voor Ghana. 'Mijn moeder adviseerde me het niet meer te doen. Nu ze is overleden, wil ik die raad graag opvolgen.'

Voor Al-Ain heeft hij inmiddels al wel een penalty genomen. En benut. De stap om het bij Ghana weer te doen lijkt groot. Het is voor het land te hopen dat de jacht op de Afrikaanse titel gewoon met overwinningen in de reguliere speeltijd gepaard gaat. Anders gaat Gyan Asamoah, die als rapper Baby Jet al twee singles uitbracht, zeker twijfelen.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen