Onervaren Lamouchi in de voetsporen van Van Basten

Voor VI volgt Chris Tempelman het toernooi om de Afrika Cup. Vandaag aandacht voor Sabri Lamouchi, de onervaren bondscoach van titelfavoriet Ivoorkust. Voor Sabri Lamouchi is de groepswedstrijd tussen Ivoorkust en Tunesië van vandaag een bijzonder duel. De Fransman is bondscoach van de Ivorianen en is zelf van Tunesische komaf.

Onervaren Lamouchi in de voetsporen van Van Basten

De aanstelling van Lamouchi (41) als bondscoach van Ivoorkust was verrassend te noemen. Mei vorig jaar kreeg de voormalige middenvelder van de Franse nationale ploeg de verantwoordelijkheid over de verzameling talentvolle Ivorianen. Voor deze generatie spelers van Ivoorkust is dit Afrika Cup-toernooi de laatste kans op eremetaal.

De Ivoriaanse bond stelde Lamouchi aan als opvolger van Francois Zahoui. Onder hem liepen de Oranje Olifanten vorig jaar de Afrika Cup mis door na strafschoppen van Zambia te verliezen. Zahoui is weggepromoveerd tot coach van de Ivoriaanse jeugdploeg en de volkomen onervaren Lamouchi nam plaats op de bank. Een beetje zoals Marco van Basten dus, die zonder ervaring bij club of land zijn trainersloopbaan bij het Nederlands elftal startte.

Lamouchi beëindigde in 2009 zijn loopbaan als speler. In de laatste drie jaar van zijn carrière had hij zijn kunsten vertoond in Qatar: bij Al-Rayyan, Umm-Salal en Al-Kharitiyath. Als gestopte prof analyseerde hij voor Canal Plus wedstrijden. De twaalfvoudige Frans international speelde in Europa voor Franse en Italiaanse clubs. Pas op 22-jarige leeftijd pikte AJ Auxerre hem op. Lamouchi, geboren in Lyon, viel op bij het op een lager niveau uitkomende Alès. Bij Auxerre ontwikkelde hij zich snel. Hij was een sleutelspeler in de ploeg die in 1996 de landstitel en de nationale beker veroverde. Als beloning volgde een uitnodiging voor Les Bleus.

Op het EK van 1996 maakte Lamouchi deel uit van de Franse selectie. De concurrentie op het Franse middenveld was met spelers als Didier Deschamps, Christian Karembeu en Zinedine Zidane groot. Lamouchi speelde door de afwezigheid van Deschamps en Karembeu alleen in de halve finale tegen Tsjechië.

In 1998 verkaste hij naar AS Monaco waar hij zich in de kijker van Italiaanse clubs speelde. Eerst drie seizoenen Parma, daarna een jaartje wisselspeler bij Internazionale en nog een jaar op huurbasis bij Genoa. Via een seizoen Olympique Marseille kwam Lamouchi in Qatar terecht.

Lamouchi kreeg bij zijn aanstelling twee opdrachten mee: de Afrika Cup winnen en plaatsing voor het WK afdwingen. Het winnen van de trofee in Zuid-Afrika zou Lamouchi direct bij zijn eerste klus tot succestrainer maken. Met spelers als Didier Drogba, Kolo Touré en Yaya Touré is die kans natuurlijk aanwezig. De vedetten bepalen of Lamouchi een toptrainer is.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen