De ongekende wederopstanding van Mali tegen Angola

Voor VI volgt Chris Tempelman het toernooi om de Afrika Cup. Vandaag aandacht voor de onwaarschijnlijke comeback van Mali in de openingswedstrijd in 2010. Vijf van de eerste acht wedstrijden op het Afrika Cup-toernooi eindigden in een gelijkspel. Maar een sensationele puntendeling zoals Angola en Mali die bereikten tijdens de editie van 2010 hebben we nog niet gezien.

De ongekende wederopstanding van Mali tegen Angola

De gedenkwaardige ontmoeting had plaats op10 januari 2010 en betrof de openingswedstrijd van het toernooi tussen thuisland Angola en het hoger aangeslagen Mali. Er waren 74 minuten gespeeld toen Angola een onwaarschijnlijke 4-0 voorsprong had genomen. Flavio Amado was in de eerste helft twee keer succesvol. Gilberto Amaral en Manucho voerden de score verder op.

Een volksfeest in Angola brak uit. Uitzinnige supporters vierden de zege alsof de Afrika Cup al was gewonnen. Ruim een kwartier later had Mali een niet voor mogelijk gehouden ontsnapping bewerkstelligd. De 4-4 uitslag was nog opmerkelijker aangezien bij het begin van de 88ste minuut er een stand van 4-1 op het scorebord prijkte.

MemorabelSeydou Keita dacht de eretreffer voor Mali te maken, maar het bleek juist de aanzet voor een van de meest memorabele comebacks in de geschiedenis van het Afrikaanse landenkampioenschap. Frederic Kanouté zorgde voor 4-2 en bovendien voor onrust in de Angolese defensie. Opnieuw Keita, in de blessuretijd al, was er verantwoordelijk voor dat Mali echt ging geloven in een stunt.

Mustapha Yatabare nam de 4-4 voor zijn rekening. De vreugde-explosie en de teleurstelling waren in één beeld te vangen. Het bleek een momentopname, want Angola bereikte enkele dagen later de kwartfinale terwijl Mali afdroop. De speler die de opmerkelijke ommekeer inleidde, Seydou Keita, was ook in het eerste duel van deze editie belangrijk voor zijn geplaagde land. Keita hielp Mali aan een 1-0 zege op Niger. Hij is de vedette, bezig aan zijn vijfde Afrika Cup-toernooi. Keita belandde op zijn zeventiende bij Olympique Marseille en kwam via Lorient, Lens en Sevilla bij Barcelona terecht.

Het voetbal dat hij in Catalonië speelde beheerst de Malinese nationale ploeg niet, maar Mali en Keita hebben een behoorlijke reputatie opgebouwd. De derde plek van vorig jaar bevestigde de opmars, dit jaar is het doel om die prestatie minimaal te evenaren.

Financieel sloeg Keita zijn slag door een avontuur in de Chinese competitie bij Dalian Aerbin aan te gaan. Sportief gezien hoopt hij vurig zijn Mali naar het eerste WK ooit te leiden. In 2014 is Keita 34. Het zou een mooie afsluiting zijn voor de man die in 1999 op het WK voor spelers onder twintig jaar uitgeroepen werd tot speler van het toernooi.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen