Ethiopië eindelijk weer terug op hoogste podium in Afrika

Voor VI volgt Chris Tempelman het toernooi om de Afrika Cup. Vandaag aandacht voor Ethiopië, dat terug is op het hoogste podium na een afwezigheid van 31 jaar. Ethiopië is voor het eerst sinds 1982 weer van de partij op een Afrika Cup-toernooi. De grondlegger van de Afrikaanse voetbalbond was er op de eerste zeven edities van het toernooi om de Afrika Cup altijd bij. Van 1957 tot en met 1970 eindigde het land, dat nog nooit op een WK present was, vijf keer bij de laatste vier. In 1962 legden de Ethiopiërs zelfs beslag op de titel. In 1976 en 1982 was Ethiopië er nog bij, maar daarna vernam niemand meer iets van de Zwarte Leeuwen.

Ethiopië eindelijk weer terug op hoogste podium in Afrika

Nu is er een einde aan de stilte is gekomen. Ethiopië ontpopt zich langzamerhand tot een land om weer rekening mee te houden. Het jaar 2012 bracht de ommekeer. De man achter het succes is bondscoach Sewnet Bishaw. Hij was van 2004 tot 2006 al eens keuzeheer, maar kreeg in oktober 2011 een herkansing toen hij de Belg Tom Saintfiet (ex-Telstar en ex-FC Emmen) opvolgde. Een jaar geleden kon Bishaw, die eerder assistent was van Saintfiet, nog rustig in de straten van Addis Abeba lopen, nu is hij de held die overal wordt aangeklampt.

In juni 2012 begon de prille successtory. Ethiopië startte voortvarend in de WK-kwalificatiereeks. In Zuid-Afrika werd knap een 1-1 gelijkspel behaald. Het duel wordt beschouwd als de beste wedstrijd van het land sinds jaren. Het kostte de Zuidafrikaanse bondscoach Pitso Mosimane zijn baan en het leverde de Ethiopiërs de eerste plek in de kwalificatiegroep op. De weg naar Brazilië is nog lang, maar het begin is er. Gedragen door de vlotte WK-start volgde de lang gewenste kwalificatie voor het Afrika Cup-toernooi. Soedan werd geklopt en de 1-1 bij de rentree tegen regerend kampioen Zambia bevestigde dat Ethiopië op de goede weg is.

In het land waar langeafstandsloper Haile Gebrselassie sportheld nummer één is, is voetbal populair. Zoals in veel Afrikaanse landen het geval is, wordt met name het Spaanse en Engelse voetbal gevolgd. Sinds afgelopen zomer is ook het Duitse voetbal interessant voor de Ethiopische voetballiefhebber.

Theodor Gebre Selassi (foto) speelt immers voor Werder Bremen. De zoon van een Ethiopische vader en een Tsjechische moeder maakte afgelopen zomer als offensief ingestelde rechtsback grote indruk in de Tsjechische nationale ploeg. Zijn zus Anna is overigens handbalinternational.

De eigen competitie en de nationale ploeg hopen meer aandacht te genereren. Ethiopië vestigde dit toernooi voorlopig echter negatief de aandacht op zich. Jammer dat het land in de eerste wedstrijd tegen Zambia in het nieuws kwam door een doldwaze actie van doelman Jemal Tassew en door supporters die niet begrepen dat de vuvuzela bedoeld was om hun helden aan te moedigen. De Ethiopische fans waren alleen verbaal aanwezig nadat ze hun vuvuzela's op het veld gooiden.

Tassew, speler van het jaar in zijn vaderland, kwam met een karatetrap in op een doorgebroken Zambiaanse speler en kon vertrekken. Hij mist de overige twee groepswedstrijden vanwege een schorsing. De verzameling vuvuzela's op het veld leverden een fikse boete op.

Niettemin lijkt Ethiopië de juiste weg weer in zicht te hebben. Maar dat is geen wonder voor een land waar veel inwoners weten hoe ze ruim 42 kilometer af moeten leggen.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen