Het grote gelijk van Ghana-bondscoach Kwesi Appiah

Voor VI volgt Chris Tempelman het toernooi om de Afrika Cup. Vandaag aandacht voor halvefinalist Ghana en de absentie van André Ayew. Ghana bereikte ten koste van Kaapverdië de halve finale van het Afrika Cup-toernooi. De eerste eindzege sinds 29 jaar behoort nog altijd tot de mogelijkheden. Dat is goed nieuws voor bondscoach Kwesi Appiah. Hij stak zijn nek uit en heeft voorlopig gelijk gekregen

Het grote gelijk van Ghana-bondscoach Kwesi Appiah

Appiah liet vedette André Ayew thuis. Een bewuste actie van de Ghanese oefenmeester. De tijd dat de Afrikaanse landen hun vedetten selecteerden en de duurbetaalde in Europa actieve spelers alle macht gaven, lijkt voorbij. Didier Drogba (Ivoorkust) en Emmanuel Adebayor (Togo) genieten nog een status aparte, maar bijvoorbeeld bij Ghana en Nigeria is gekozen voor een eenheid zonder sterren. Nigeria's Stephen Keshi liet Peter Odemwingie en Shola Ameobi thuis. Voorheen twijfelden onder andere in de Premier League actieve spelers of zij hun werkgever wel een maand in de steek wilden laten. Nu maken de bondscoaches de keuze voor de twijfelaars.

Appiah zocht de confrontatie met Ayew. De smaakmaker van Olympique Marseille diende zich te melden voor een trainingskamp in Abu Dhabi. De bond regelde de tickets en Marseille verleende hem toestemming af te reizen, maar Ayew zei niet te kunnen komen vanwege een blessure. De hamstring speelde op, Appiah stond hem toe later te komen, maar opnieuw schitterde Ayew door afwezigheid. Er restte Appiah niets anders dan Ayew thuis te laten. De gang van zaken kwam beide rivalen wel goed uit. De relatie tussen Appiah en Ayew is nooit goed geweest. Een maand op elkaars lip zitten zou dat niet veranderen. Na een wissel in de kwalificatiewedstrijd tegen Malawi beledigde Ayew Appiah en weigerde hij zijn teamgenoten op de bank de hand te schudden. 'Dergelijk gedrag kunnen we niet gebruiken,' liet de keuzeheer optekenen. Appiah gokte en lijkt goed te hebben gegokt. Zijn jonge en gretige ploeg is een finale-kandidaat. Voor het toernooi is het misschien jammer dat begaafde sterspelers als Ayew niet aanwezig zijn. Een ploeg als Ghana heeft er profijt van. Mislukt de missie dan krijgt Appiah ongetwijfeld te horen dat-ie Ayew had moeten selecteren. Lukt het, dan is de confrontatie niet voor niets geweest. Viervoudig winnaar Ghana wil dolgraag voor het eerst sinds 1982 de trofee veroveren. Het land was op een handsbal van Luis Suarez en een gemiste strafschop van Gyan Asamoah na halve finalist op het WK van 2010. De negentiende deelname aan het Afrika Cup-toernooi moet een onvergetelijke worden. Onder Appiah, de eerste Ghanese coach van de Ghanese ploeg op het Afrikaanse titeltoernooi sinds elf jaar, lijkt het mogelijk. Zijn Ghanese voorganger, Osam Duodu, overleefde met een jonge groep in 2002 de groepsfase. Appiah wil meer.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen