Nigeriaan Moses lange tijd jojo tussen Engeland en 'thuis'

Voor VI volgt Chris Tempelman het toernooi om de Afrika Cup. Vandaag aandacht voor Victor Moses, die met Nigeria de halve finales van het toernooi om de Afrika Cup bereikte. Nigeria bereikte de halve finale. Zonder dure buitenlandse bondscoach en grote vedetten, maar met een keuzeheer met een Nigeriaans paspoort (Stephen Keshi) en jonge enthousiaste internationals. Kenneth Omeruo debuteerde als A-international op het Afrika Cup-toernooi en Victor Moses toont aan waarom hij zo graag het Nigeriaanse shirt wilde dragen.

Nigeriaan Moses lange tijd jojo tussen Engeland en 'thuis'

Bondscoach Roy Hodgson van Engeland had Moses vorig jaar uitgenodigd voor de Engelse nationale ploeg. Zoals bij iedere oefeninterland van de Engelsen hadden weer veel spelers zich afgemeld. Hodgson beloonde de 22-jarig aanvaller met een invitatie, maar Moses had zijn berekeningen al gemaakt. Als iedereen fit en beschikbaar zou zijn, was een loopbaan in de Engelse ploeg niet voor hem weggelegd. Hij besloot voor zijn kans in zijn vaderland te gaan. Nigeria verwelkomde hem met open armen. RellenOp elfjarige leeftijd verloor Moses in Nigeria zijn beide ouders. Zij kwamen om in Kaduna bij religieuze rellen. De vader van Moses was pastoor, moeder hielp haar echtgenoot bij zijn werk. De rellen tussen moslims en christenen overleefden ze niet.

Terwijl de kleine Victor op straat speelde, bestormden de relschoppers het huis van zijn ouders. Ook Victor was een doelwit. Vrienden en familie verborgen hem en lieten hem adopteren in Engeland. In Londen verwerkte Victor Moses zijn jeugdtrauma. Met behulp van de bal. Moses doorliep de Engelse jeugdelftallen en belandde via Crystal Palace en Wigan Athletic zelfs bij topclub Chelsea. Een onomstreden basisspeler is hij in Londen niet en dus was de keuze ook niet moeilijk om af te reizen naar het toernooi om de Afrika Cup. Waar landgenoten als Peter Odemwingie en Shola Ameobi hun twijfels hadden omdat ze hun clubcarrière op het spel zouden zetten, was Moses overtuigd zijn kunsten in dienst van Nigeria te stellen. In maart 2011 had Nigeria al laten blijken hem graag bij de selectie te hebben. Voor een oefenwedstrijd tegen Guatemala was Moses geselecteerd, maar de FIFA verleende geen toestemming. De benodigde formaliteiten waren nog niet in orde en Moses en Nigeria moesten wachten.

VerleidingIn november 2011 werd hij pas vrijgegeven. Enig probleem was nog dat Engeland op de loer lag hem weg te kapen voor de neus van Nigeria. Moses weerstond de verleiding het Engelse shirt aan te trekken en hoopt met Nigeria te oogsten. De beslissing van Moses zorgde in Engeland voor deining. De vleugelspeler zal niet de man zijn die Engeland aan een hoofdprijs helpt in de toekomst, maar van waarde had hij zeker kunnen zijn. De managers die dagelijks met Moses werken wezen met de beschuldigende vinger naar de FA. De bond en Onder 21-bondscoach Stuart Pearce in het bijzonder hadden Moses moeten overhalen. Een gemiste kans noemden ze het.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen