Zorgen voor de uitgeschakelde Adelaars van Carthago

Voor VI volgt Chris Tempelman het toernooi om de Afrika Cup. Vandaag aandacht voor het uitgeschakelde Tunesië en de voormalige Tunesische held Ziad Jaziri. Tunesië slaagde er niet in zich te plaatsen voor de kwartfinales van het Afrika Cup-toernooi. Het 1-1 gelijkspel tegen Togo woensdag betekende dat de Tunesiërs gedesillusioneerd afdropen.

Zorgen voor de uitgeschakelde Adelaars van Carthago

Tunesië en het Afrika Cup-toernooi zijn nauw met elkaar verbonden. De Tunesiërs waren in Zuid-Afrika voor de elfde opeenvolgende keer present op het Afrika Cup-toernooi. De uitschakeling in de groepsfase van nu was de derde in die elf deelnames. Tunesië was ooit het eerste Afrikaanse land dat een wedstrijd op de eindronde van het WK won. In 1978 klopten de Tunesiërs Mexico met 3-1.

In 2004 legden de Tunesiërs beslag op de trofee toen het toernooi in eigen land werd afgewerkt. Marokko werd in de eindstrijd met 2-1 verslagen. Doelpuntenmakers aan Tunesische zijde waren Francileudo Dos Santos Silva en Ziad Jaziri (foto onder).

Vorig jaar dook de naam van Jaziri plotseling weer op. Zijn landgenoten droegen een shirt met een steunbetuiging aan de held van 2004. Voor het eerst sinds de finale van 2004 stonden Tunesië en Marokko tegenover elkaar in een Afrika Cup-wedstrijd. Enkele voormalige ploeggenoten van Jaziri waren er nog altijd bij, Jaziri zelf zat achter de tralies. Sinds juni 2012 is Jaziri een gevangene. Hij kwam terecht in de drugshandel en in juli 2011 werd hij gearresteerd op verdenking van drugsbezit en drugshandel. Met het opschrift 'solidair met Jaziri' maakten enkele internationals na de 2-1 winst op Marokko duidelijk dat zij hun voormalige ploeggenoot vrij wilde krijgen.

Het was een reactie op de vrijlating van een andere voormalig voetballer, Haythem Abid. Zestien jaar verbleef de ex-speler van Esperance in de cel. Hij was een toekomstige ster van het Tunesische voetbal, speelde voor Sporting Braga en raakte ook verwikkeld in de drugswereld.

Om de eerste verjaardag van de Tunesische revolutie te vieren verleende het Ministerie van Justitie negenduizend gevangenen gratie. De nationale voetbalploeg zag de kans schoon Jaziri ook vrij te krijgen. Het verzoek kreeg geen gehoor. Mede dankzij de slechte reputatie die Jaziri had in zijn eigen land.

Zijn treffer in 2004 maakte van hem een held, maar zijn gedrag verdeelde de meningen. Hij werd arrogant en respectloos genoemd. Hij beledigde politiemensen nadat die charges uitvoerden na een verloren wedstrijd van Etoile du Sahel. Ook praatte hij zich bij die club in het bestuur om zo zelf trainer te worden.

Tunesië heeft nu als voetballand behoefte aan steun. De uitschakeling van Marokko, Algerije en Tunesië zelf betekent dat Noord-Afrika geen rol van betekenis speelt op het Afrikaanse landenkampioenschap. De WK-kwalificatiereeks is met twee gewonnen duels goed begonnen, dus bondscoach Sami Trabelsi en de Adelaars van Carthago krijgen een herkansing.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen