Paul Put, van Belgische verschoppeling tot Burkinese held

Voor VI volgt Chris Tempelman het toernooi om de Afrika Cup. Vandaag aandacht voor Paul Put, verbannen uit België maar succesvol in Burkina Faso. Het leven lacht Paul Put weer toe. De in Antwerpen geboren trainer loodste Burkina Faso verrassend naar de kwartfinale in het Afrika Cup-toernooi. Voor het leven geschorst in België, maar held in Burkina Faso.

Paul Put, van Belgische verschoppeling tot Burkinese held

De 0-0 tegen Zambia was voldoende voor de Hengsten om een plek bij de laatste acht te bemachtigen. 'Het was niet fraai misschien, maar tactisch gedisciplineerd', vertelde Put. De enige eerdere keer dat Burkina Faso zich kwartfinalist mocht noemen was in 1998 toen het zelf als gastland optrad.

Put, sinds maart 2012 keuzeheer van de Burkinezen, is de heldenstatus nabij. Van verschoppeling tot held, het zou de titel van de biografie van de 56-jarige oefenmeester kunnen zijn. Het huidige succes van Burkina Faso, want dat is de kwartfinaleplek zeker wel, is het succes van Put. De man die op zijn cv als voornaamste prestatie had staan dat hij met Verbroedering Geel promotie naar de Eerste Klasse afdwong en SC Lokeren naar UEFA Cup-voetbal leidde.

Dat was in de tijd dat België hem nog omarmde. Put was trainer bij Tubantia Borgerhout, Sint-Niklaas, Tielen, Verbroedering Geel, Ingelmunster, SC Lokeren, Lierse SK en Excelsior Moeskroen. Maar aan zijn actieve loopbaan in België kwam zeven jaar geleden op 17 februari abrupt een einde. Twaalf dagen eerder werden Put en dertien anderen door het Vlaamse televisieprogramma Panorama beschuldigd van hun betrokkenheid bij de Chinese gokmaffia. Put werd aangeduid als spilfiguur. Als trainer van Lierse SK zou hij 75.000 euro hebben ontvangen van de Chinees Zheyun Ye om uitslagen te beïnvloeden. Hij en Ye opereerden samen, Put verdeelde het geld onder Lierse-spelers en hield zelf een miljoen euro over. Zo luidde althans de bewering van de onderzoekers.

De bij Beerschot opgegroeide Put erkende twee wedstrijden te hebben beïnvloed. Op 17 februari ontsloeg zijn toenmalige werkgever Excelsior Moeskroen hem direct na deze bekentenis. Put was persona non grata in de Belgische voetbalwereld en dat werd bekrachtigd op 20 augustus 2007: een levenslange schorsing.

Put vluchtte naar Afrika. Hij leidde Gambia naar het toernooi om de Afrika Cup en in Burkina Faso noemen ze hem nu de Witte Tovenaar. Put wil zich profileren en hoopt op een terugkeer naar België. Onbegrip en wroeging overheersen nog altijd, Put voelt zich nog steeds slachtoffer in plaats van schuldige en wil dolgraag een tweede kans.

De bewijsdrang van Put is groot. 'Dit is een uitgelezen mogelijkheid om mijn loopbaan een nieuwe impuls te geven. Ik weet dat het gevoelig ligt, maar ik wacht op een nieuwe kans in mijn eigen land. Daarom ben ik zo gedreven.' Als hij nog verder reikt met Burkina Faso wil hij een poging wagen weer in België te worden toegelaten. En anders kan hij altijd nog Koning van Burkina Faso worden.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen