Géén Haller en géén Onana: voor wie moet Ten Hag nu kiezen?

Reacties

De maand januari verliep uitstekend voor Ajax, maar de maand februari is desastreus begonnen voor de Amsterdammers. Niet alleen is Sébastien Haller door een administrieve fout niet speelgerechtigd in de Europa League, ook is Andre Onana twaalf maanden geschorst wegens doping. Wie moeten hen vervangen?

Géén Haller en géén Onana: voor wie moet Ten Hag nu kiezen?
© Pro Shots

spits

Dat vraagstuk is het onderwerp van deze VI Opinie. En daarbij beginnen we met de spitspositie. Erik ten Hag somde donderdag tijdens zijn perspraatje richting het competitieduel met FC Utrecht zelf al op wie de kandidaten zijn om Haller te vervangen in Europa: Brian Brobbey, Zakaria Labyad, Lassina Traoré en Dusan Tadic. De man die optie nummer vijf had kunnen zijn, Klaas-Jan Huntelaar, is in januari vertrokken naar Schalke 04.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

1. Lassina Traoré

De man die dit seizoen voor de komst van Haller het meest in de spits stond. Traoré stond vanaf de vijfde speelronde in zeven Eredivisie-duels op rij in de basis en scoorde in die serie zeven keer, waaronder vijf keer tegen VVV-Venlo. Het twintigjarige krachtmens verscheen ook in de Champions League twee keer aan de aftrap en was vooral belangrijk in het uitduel met Atalanta Bergamo, maar speelde sinds begin december niet meer door een blessure.

2. Zakaria Labyad

Was in het begin van de competitie de centrale man in de aanval, toen de nood aan de man was. Daarna viel de keuze op Traoré, maar in het bekerduel met FC Utrecht mocht de Marokkaanse international het weer proberen en scoorde hij twee keer. In de topper tegen PSV begon Labyad ook, maar maakte hij halverwege plaats voor Haller. Tien dagen later besliste Labyad het bekerduel met AZ door als spits de enige treffer te maken.

3. Dusan Tadic

Speelt dit seizoen vooral vanaf de linkerkant, maar Ten Hag noemde de Servische aanvoerder wel als optie voor de spits en gebruikte hem dit seizoen ook al op die manier tegen Liverpool en FC Midtjylland. In de voorgaande seizoenen heeft Tadic natuurlijk al bewezen uitstekend uit de voeten te kunnen op de spitspositie. Met de komst van Oussama Idrissi heeft Ajax er bovendien een extra alternatief voor de linkerkant bij.

4. Brian Brobbey

In tegenstelling tot Labyad, die ook als nummer 10 en rechterspits is gebruikt, wel een echte centrumspits. Brobbey begon in december in de basis in het cruciale Champions League-duel met Atalanta, maar bleef na de rust achter in de kleedkamer. In de Eredivisie scoorde de negentienjarige spits twee keer in vijf invalbeurten. Dat Brobbey zijn contract niet heeft verlengd, heeft volgens Ten Hag geen invloed op zijn speelkansen.

speelminuten in de spits bij ajax

Speler Als spits Totaal Goals
Traoré 713 713 8
Labyad 431 1246 8
Tadic 180 2174 14
Brobbey 129 129 2

Aangezien Ten Hag bovenstaande vier spelers zelf noemde, lijkt de trainer van Ajax ook uit dit kwartet te gaan kiezen. Heel veel andere opties heeft hij ook niet, ook al heeft de bijna herstelde Mohammed Kudus in zijn tijd bij FC Nordsjælland ook als spits gespeeld. Bij Ajax speelde de Ghanees echter vooral als middenvelder. Overigens liet Ten Hag weten dat hij de transfer van Quincy Promes niet zal tegenhouden nu Haller niet inzetbaar is in Europa.

Haller ontbreekt in EL (gesloten) Wie moet Ten Hag in de spits zetten nu Haller ontbreekt in Europa?
  • 17% Lassina Traoré (586 stemmen)
  • 2% Zakaria Labyad (80 stemmen)
  • 11% Brian Brobbey (382 stemmen)
  • 67% Dusan Tadic (2.267 stemmen)
  • 2% Iemand anders (83 stemmen)

keepers

De opties om Onana te vervangen zijn beperkter. Met Kjell Scherpen en Maarten Stekelenburg lijken er twee kandidaten in de huidige selectie van Ajax om het doel te verdedigen, zolang de Kameroener is geschorst. Zowel Scherpen als Stekelenburg keepte dit seizoen één keer in het bekertoernooi. Stekelenburg (38) heeft meer ervaring, maar weinig ritme. Scherpen (21) heeft dat probleem niet door zijn minuten bij Jong Ajax.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Met Dominik Kotarski zit er nog een keeper bij de eerste selectie van Ajax, maar de twintigjarige Kroaat kwam nog niet in actie voor de hoofdmacht. Wel zat Kotarski al regelmatig op de bank bij het eerste, als Scherpen keepte bij Jong Ajax. Keept Kotarski bij de beloften in de Keuken Kampioen Divisie, dan neemt de voormalig doelman van FC Emmen op de bank plaats naast Stekelenburg, die in 2018 zijn laatste duel door Everton keepte.

Natuurlijk is er ook nog een andere optie voor Ajax, als het beroep bij het CAS tegen de schorsing van Onana niets uitricht: een transfervrije keeper aantrekken. Die zal dan echter niet in de Europa League mogen uitkomen, wel in de Eredivisie. De vraag is of er op de markt een geschikte kandidaat rondloopt. Voormalig Kroatisch international Danijel Subasic (ex-AS Monaco, 35) is bijvoorbeeld transfervrij, net als Onana's neef Fabrice Ondoa.

Schorsing Onana (gesloten) Wie moet het doel van Ajax verdedigen tijdens de schorsing van Onana?
  • 67% Maarten Stekelenburg (2.063 stemmen)
  • 25% Kjell Scherpen (774 stemmen)
  • 4% Dominik Kotarski (113 stemmen)
  • 4% Iemand anders (112 stemmen)
'Eerst Brobbey, toen Haller en nu Onana, het is een rampweek bij Ajax'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.