VVCS schaart zich achter Onana en noemt straf UEFA buitensporig

Reacties

De VVCS vindt dat Andre Onana door de UEFA buitensporig zwaar is gestraft wegens het innemen van een verkeerd pilletje. Dat laat de spelersvakbond donderdagmiddag weten in een statement. De doelman van Ajax werd vorige week voor twaalf maanden geschorst wegens doping, terwijl hij naar eigen zeggen een verkeerd pilletje heeft ingenomen.

VVCS schaart zich achter Onana en noemt straf UEFA buitensporig
© Pro Shots

'VVCS blijft een systeem veroordelen waarbij sporters die niet de intentie hebben vals te spelen, voor langere tijd van de uitoefening van hun beroep worden uitgesloten. Deze sanctie heeft enorme gevolgen voor de professionele carrière van de speler en heeft een enorme impact op het welzijn van de betrokken speler', stelt de vakbond in het statement.

Dat de UEFA erkent dat Onana een vergissing heeft begaan en om schorsing om die reden al is gereduceerd tot twaalf maanden, is de VVCS niet gevoelig voor. 'Eén jaar is een eeuwigheid in de carrière van een profvoetbal. De vraag is hoe je een speler zomaar een jaar kan schorsen, als je er zelf van overtuigd bent dat er een vergissing in het spel is?'

De strohalm waar het kamp-Onana zich aan vastklampt

De VVCS vindt dus dat de schorsing buitenproportioneel is. 'Maar het idee dat de speler gedurende de schorsing niet eens met de rest van het team mag meetrainen is volstrekt onbegrijpelijk. Deze onrechtvaardigheid, die geen enkele toegevoegde waarde heeft en leidt tot het onnodig isoleren van profvoetballers, moet dringend worden teruggedraaid.'

'VVCS heeft er goede hoop op dat de straf van André Onana door het CAS alsnog ongedaan wordt gemaakt (of sterk gereduceerd wordt), maar deze zaak toont nog maar eens de noodzaak om de regels te herstructureren.' Ook de internationale spelersvakbond FIFPRO is van plan de aanpak van de antidopingregelgeving opnieuw aan te kaarten.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.