Roulatie bij Ajax werkt: acht wijzigingen en toch de volle buit tegen AZ

Reacties

Ajax heeft AZ uitgeschakeld in de strijd om de TOTO KNVB-beker. Zakaria Labyad groeide woensdagavond uit tot matchwinner in Alkmaar, waar de Amsterdammers met een sterk gewijzigd elftal voor de dag kwamen.

Roulatie bij Ajax werkt: acht wijzigingen en toch de volle buit tegen AZ
© Pro Shots
AZ
AZ
0 - 1
Ajax
Ajax

Erik ten Hag voerde - ingegeven door het zware speelschema - liefst acht wijzigingen door in zijn basiself ten opzichte van de gewonnen topper tegen Feyenoord van afgelopen zondag. Dat leverde Maarten Stekelenburg zijn eerste officiële optreden voor Ajax sinds 10 maart 2011 op en resulteerde voor onder anderen de achttienjarige Devyne Rensch in een mooie kans. Het was gewaagd van Ten Hag om zoveel wijzigingen door te voeren, zeker vanwege de uitstekende prestaties van AZ in recente toppers, met de zege bij PSV als meest recent succes. De Alkmaarders hadden hun laatste zes wedstrijden tegen clubs uit de traditionele topdrie namelijk gewonnen.

Bij de bekerconfrontatie waren de ploegen als het gaat om het creëren van gevaar goed aan elkaar gewaagd. Quincy Promes, een van de drie Ajax-spelers die zijn basisplaats behield, raakte in de tiende minuut al de paal en AZ dacht even later aan de andere kant dicht bij een goal te komen. De vraag om een strafschop werd echter weggewuifd na licht contact tussen Edson Álvarez en Albert Gudmundsson. Myron Boadu testte daarna Maarten Stekelenburg met een afstandsknal en Marco Bizot had aan de overkant wat geluk bij een hachelijk moment. Zo ontstond een vermakelijke bekertopper in Alkmaar.

De ban werd in de 34ste minuut gebroken door Labyad. Dat gebeurde in een echte flipperkastsituatie. Bizot kon pogingen van Jurgen Ekkelenkamp en Quincy Promes nog keren, maar was kansloos toen Labyad de bal hoog in het doel knalde: 0-1. Sommigen bij AZ dachten nog even aan hinderlijk buitenspel van David Neres, maar daar was volgens de arbitrage geen sprake van. De situatie kon ook niet opnieuw bekeken worden vanwege het ontbreken van een VAR in het bekertoernooi.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De trainers wisselden bij de start van de tweede helft allebei één keer. Bij AZ viel Bruno Martins Indi in voor Jordy Clasie en bij Ajax eindigde het eerste basisoptreden van David Neres sinds 1 december al na 45 minuten, hij werd vervangen door Sebastién Haller. De wijzigingen veranderen weinig aan het spelbeeld, AZ en Ajax bleven nagenoeg in evenwicht. Mede door sterk verdedigen waren kansen na de 0-1 schaars, zo gleed Timo Letschert op het nippertje Promes van de bal voordat de Ajacied kon schieten.

AZ probeerde Ajax terug te dringen en was dicht bij de gelijkmaker via Boadu, maar zijn goal werd afgekeurd vanwege hands vlak voor het schieten. Ajax bleef ook daarna overeind. De bezoekers liepen nog bijna uit via Ryan Gravenberch, maar de paal stond de 0-2 in de weg. Een klein smetje was de gele kaart voor Gravenberch in de extra tijd, waardoor hij vanwege een schorsing de kwartfinale mist. De blijdschap zal echter overheersen bij de Amsterdammers, die op drie fronten actief blijven. Voor de Alkmaarders wacht zondag alweer een volgende grote test: Feyenoord-uit. Ajax gaat dan op bezoek bij Fortuna Sittard.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.