De Ligt in voetsporen Van der Vaart, einde recordreeks Veerman

VI blikt in samenwerking met Opta terug op de veertiende speelronde van het Eredivisie-seizoen met enkele opvallende cijfers en feiten. Een verzameling van de meest opmerkelijke statistieken van de negen competitieduels.

PEC Zwolle - FC Utrecht 1-1
PEC Zwolle pakte in het zevende thuisduel dit seizoen zijn zestiende punt. Een puntenaantal dat de ploeg vorig seizoen pas bereikte na het dubbele aantal thuiswedstrijden.
• In slechts één van zijn 165 eerdere Eredivisie-duels noteerde Bram van Polen meer balcontacten dan het aantal van 113 tegen FC Utrecht (123 tegen RKC Waalwijk op 6 april 2013). Tevens het hoogste aantal voor een PEC-speler in een Eredivisie-wedstrijd dit seizoen.
• De 1,74 meter lange Ryan Thomas ging namens PEC de meeste kopduels aan tegen FC Utrecht (zes duels, vier gewonnen). Ondanks zijn lengte won Thomas dit seizoen meer kopduels dan iedere andere Zwolle-speler (36).
• FC Utrecht raakte dit seizoen twaalf keer het houtwerk (één keer tegen PEC), geen team raakte vaker de paal of lat.

ADO Den Haag - FC Groningen 0-3
• ADO-aanvaller Bjorn Johnsen schoot vier keer op doel tegen FC Groningen. Sinds Opta deze data bijhoudt (seizoen 2010/11) schoot geen ADO-speler vaker op doel in een Eredivisie-wedstrijd.
• De drie punten tegen ADO Den Haag zijn de eerste voor FC Groningen in een uitwedstrijd dit seizoen, hierdoor is FC Twente de enige Eredivisie-ploeg die buitenshuis nog puntloos is dit seizoen.
• Oussama Idrissi scoorde zijn vierde doelpunt van het seizoen in zijn dertiende optreden. Vorig seizoen had hij 27 wedstrijden nodig om tot dit aantal te komen.
• Sergio Padt verrichtte zeven reddingen en daarmee komt zijn totaal dit seizoen op 73, meer dan alle andere keepers in de Eredivisie.

FC Twente - Ajax 3-3
• FC Twente - Ajax was tot op heden de wedstrijd met de meeste doelpogingen dit Eredivisie-seizoen: 45.
• Twente is de enige ploeg waarbij Ajax in elk van de laatste vijf seizoenen op bezoek ging, maar niet wist te winnen (vier gelijke spelen, één verliespartij).
• Matthijs de Ligt werd met achttien jaar en 112 dagen de jongste speler met minimaal 25 Eredivisie-duels voor Ajax sinds Rafael van der Vaart in 2001 (achttien jaar en 91 dagen).
• Lasse Schöne werd de eerste Eredivisie-=speler met twee rake vrije trappen in een Eredivisie-duel sinds Hakim Ziyech op 2 april 2016 namens FC Twente tegen Willem II; Schöne scoorde zeven keer uit zijn laatste 49 directe vrije trappen in de Eredivisie.

Feyenoord - Vitesse 1-0
• Feyenoord voorkwam met de zege op Vitesse een evenaring van de langste reeks Eredivisie-duels in De Kuip zonder overwinning sinds 1990/91 (toen zeven duels).
• Nicolai Jørgensen maakte zijn veertiende Eredivisie-doelpunt in 2017, alleen Mimoun Mahi maakte er meer dit kalenderjaar: zeventien. Reza Ghoochannejhad, Bryan Linssen en Marco van Ginkel staan ook op veertien treffers.
• Brad Jones hield voor de zesde keer dit seizoen zijn doel schoon in een Eredivisie-duel, geen doelman noteerde er meer, al hebben Marco Bizot en Jeroen Zoet er ook zes.
• De Arnhemmers verloren veertien van de laatste vijftien duels met de traditionele topdrie, alleen de wedstrijd tegen Ajax op 24 september werd gewonnen.

Willem II - Heracles Almelo 3-1
• Slechts eenmaal in de clubhistorie kwam Willem II sneller op een 3-0 voorsprong in een Eredivisie-duel (16 maart 2002 tegen Sparta na zestien minuten, 4-0 eindstand) dan tegen Heracles (21 minuten).
• Bartholomew Ogbeche scoorde zes doelpunten in zijn laatste drie Eredivisie-duels en heeft minder minuten (49) per doelpunt nodig dan iedere andere Eredivisie-speler met minimaal twee doelpunten.
• Sebastian Jakubiak maakte met zijn eerste balcontact in de Eredivisie het snelste doelpunt als invaller dit Eredivisieseizoen (zeventien seconden).
• De 1-0 van Fran Sol in de vierde minuut was het snelste doelpunt voor Willem II in een Eredivisie-wedstrijd sinds 2 april 2016 (Erik Falkenburg thuis tegen Twente in de eerste minuut).

VVV-Venlo - AZ 0-2
• Het eigen doelpunt van Ralf Seuntjens was de eerste eigen goal van VVV in de Eredivisie sinds 3 maart 2012, toen Ismo Vorstermans de bal in eigen doel werkte tegen NAC.
• AZ is de zevende ploeg met vierhonderd clean sheets in de Eredivisie, geen ploeg heeft er dit seizoen meer dan de Alkmaarders (zes, net als Feyenoord en PSV).
• Mats Seuntjens gaf zijn eerste assist in de Eredivisie sinds 20 november 2016 (tegen Roda JC); hij speelde tussendoor 28 competitiewedstrijden voor AZ zonder een assist.
 Fredrik Midtsjø veroverde veertien keer de bal tegen VVV, het hoogste aantal voor een speler van AZ dit seizoen.

PSV - Sparta Rotterdam 1-0
• PSV hield voor het eerst sinds 2005 (toen twaalf keer) binnen één kalenderjaar in elf thuisduels in de competitie de nul.
• Luuk de Jong scoorde voor het eerst in de Eredivisie tegen Sparta en heeft nu tegen alle 24 teams die hij heeft ontmoet in de Eredivisie gescoord.
 Luuk de Jong kwam in zijn laatste zes invalbeurten in de competitie (176 minuten) tot net zoveel goals & assists (drie) als in zijn laatste vijftien basisplaatsen (1223 minuten).
 Hirving Lozano loste slechts één schot (nul op doel) tijdens PSV-Sparta, terwijl geen PSV-speler een lagere passzuiverheid had dan hij (63 procent - tien van de zestien succesvol).
• De twee spitsen van Sparta, Nick Proschwitz (zeven van de negentien) en Robert Mühren (twee van de tien), wonnen vandaag maar negen van de 29 persoonlijke duels.

Roda JC Kerkrade - SC Heerenveen 2-1
• Roda JC kwam tot acht balcontacten in het strafschopgebied van sc Heerenveen, het laagste aantal voor de Limburgers in een thuiswedstrijd in de Eredivisie sinds 3 december 2016 (acht, tegen PSV).
 Chris Kum won alle vijf duels die hij aanging tegen sc Heerenveen; voor het eerst sinds 2 oktober 2011 (toen namens ADO tegen Feyenoord) kwam hij tot een winstpercentage van honderd procent in een Eredivisie-duel waarin hij minimaal vijf persoonlijke duels aanging.
• SC Heerenveen verloor dit kalenderjaar al tien uitduels in de Eredivisie, slechts twee keer verloren de Friezen er meer in een kalenderjaar (elf in 2006 en 2010).
• Met zijn basisplaats kwam een einde aan de reeks van Henk Veerman van 41 opeenvolgende Eredivisie-duels waarin hij in actie kwam als invaller, een all-time record.

NAC Breda - Excelsior 3-1
• NAC gebruikte dit seizoen al drie verschillende keepers, in de afgelopen zeven Eredivisie-seizoenen gebruikte de ploeg uit Breda slechts een keeper: Jelle ten Rouwelaar.
• Thierry Ambrose kwam na 909 minuten weer tot scoren in een Eredivisie-duel, de spits had sinds 20 augustus (tegen PSV) geen competitiedoelpunt meer gemaakt.
• Door de goal van Paolo Fernandes werd NAC de eerste ploeg ooit met drie verschillende scorende Spanjaarden in één Eredivisie-seizoen.
• Excelsior incasseerde in de laatste drie Eredivisie-wedstrijden meer doelpunten (acht) dan in de zeven competitieduels daarvoor (zeven).