Roda profiteert van late blunder Heerenveen en is rode lantaarn kwijt

Roda JC Kerkrade is in ieder geval voor even van de laatste plaats in de Eredivisie af. Door een late fout van Doke Schmidt wonnen de Limburgers zondag verrassend met 2-1 van SC Heerenveen.

De supporters van Heerenveen roepen al weken om een kans voor Henk Veerman, die door Streppel echter steevast als invaller werd gebruikt. Reza Ghoochannejhad bleef het vertrouwen krijgen als spits, maar na slechts twee goals in dertien competitieduels was het in Kerkrade dan toch tijd voor Veerman in de punt van de aanval.

Het was echter niet Veerman die de eerste grote kans kreeg, maar Michel Vlap. Het talent uit eigen jeugd moest scoren na een voorzet van Yuki Kobayashi, maar prikte de bal voorlangs. Direct daarna had Dani Schahin de 1-0 voor Roda op de schoen. Ook zijn afwerking liet echter te wensen over.

In de weinig spectaculaire eerste helft bleef Heerenveen wel de betere ploeg. Veerman was dreigend met een schot uit de draai en stond ook op de goede plek voor de rebound na een poging van Nemanja Mihajlovic, maar de bal wilde er maar niet in.

Het niveau ging in de tweede helft nauwelijks omhoog. De eerste echte kans voor Heerenveen na rust leverde direct een doelpunt op. Veerman zocht de combinatie met Vlap en schoot vervolgens technisch fraai binnen vanaf een meter of achttien: 0-1.

Henk Veerman kreeg een kans als basisspeler bij SC Heerenveen, maar zijn doelpunt bleek niet voldoende voor de Friezen tegen Roda JC.

Dat kunstje deed Roda keurig over, want ook de eerste grote mogelijkheid van de Limburgers was in de tweede helft meteen raak. In de 71ste minuut kopte Schahin fraai raak uit een loepzuivere vrije trap van Adil Auassar: 1-1. Een minuut later kreeg Mario Engels zelfs een gigantische kans op de 2-1, maar de Roda-aanvaller schoot wild over.

Het bleek uitstel van executie voor Heerenveen, want twee minuten voor tijd verslikte Doke Schmidt zich in de bal en haalde Livio Milts de trekker over. Dat het schot van de aanvaller nog van richting werd veranderd, mocht de pret niet drukken in het zeer matig gevulde Parkstad Limburg Stadion.

Door de overwinning draagt Roda JC de laatste plaats in ieder geval voor even over aan NAC Breda, dat met negen punten één punt minder heeft dan de Limburgers. Heerenveen laat na om in te lopen op nummer zeven Vitesse en staat achtste met achttien punten uit veertien duels.