NAC revancheert zich in eigen huis dankzij penalty's Ambrose

NAC Breda heeft zondagmiddag revanche genomen voor de 0-8 thuisnederlaag tegen Ajax van ruim twee weken geleden. Tegen Excelsior won de ploeg met 3-1, mede dankzij twee benutte penalty's van Thierry Ambrose.

Voorafgaand wist NAC dat concurrenten Willem II en Roda JC beide een overwinning hadden geboekt en dat ook FC Twente een punt had gepakt tegen Ajax. Tegen Excelsior moest de ploeg dan ook winnen om aan het eind van de veertiende speelronde niet onderaan de ranglijst te belanden. Excelsior hoopte op zijn beurt de status van 'uitploeg' weer waar te maken, nadat ze vorige week op bezoek bij FC Utrecht verloren. Van de zeventien punten pakten de Kralingers er dertien op vreemde bodem.

De thuisploeg ging goed van start en kon na ruim een kwartier al twee goede mogelijkheden noteren. Met name Giovanni Korte kreeg een grote kans, maar oog in oog met Excelsior-doelman Ogmundur Kristinsson raakte hij de bal verkeerd. Even later was het wel raak. Korte werd in het zestienmetergebied naar beneden getrokken door Milan Massop en scheidsrechter Kevin Blom vond het lichte vergrijp genoeg voor een penalty. Spits Thierry Ambrose benutte het buitenkansje en scoorde zo voor het eerst sinds 911 minuten in het shirt van NAC.

In de tweede helft begon NAC wederom sterk en na drie minuten werd Ambrose ten val gebracht in het zestienmetergebied. De Franse spits bleef wederom koel en verschalkte Kristinsson voor de tweede keer. Daarna vocht Excelsior zich terug in de wedstrijd. Na ruim een uur kreeg Mike van Duinen de bal aangespeeld, draaide goed weg en schoot met een geplaatst schot in de linkerhoek raak.

De Rotterdammers konden dankzij een grabbelende Kristinsson maar even genieten van de aansluitingstreffer. Na een goede combinatie in het centrum viel de bal voor de voeten van NAC-invaller Paolo Fernandes. Zijn schot was houdbaar, maar de IJslandse doelman zette zijn hand niet goed achter de bal, waarop die langzaam over de doellijn rolde. Na de goal speelde NAC de wedstrijd rustig uit en kwam het niet meer in de problemen.

NAC stijgt door de overwinning naar de vijftiende plek met twaalf punten uit veertien wedstrijden. Excelsior blijft op de tiende plek staan met zeventien punten.