Zenuwachtig Feyenoord worstelt zich langs concurrent Vitesse

Feyenoord heeft zaterdagavond zijn tweede Eredivisie-zege op rij geboekt. Vitesse werd in de Kuip met 1-0 opzij gezet. De blessure van Karim El Ahmadi vormde wel een smet op de overwinning van de Rotterdammers.

Feyenoord tankte afgelopen week na een dramatische reeks weer eens wat vertrouwen met een uitzege op FC Groningen (0-2). Een overwinning in de Kuip was voor de ploeg van Giovanni van Bronckhorst langer geleden. Op 27 augustus zegevierde Feyenoord voor het laatst in eigen huis.

Tegen Vitesse begon de thuisploeg zoals verwacht met Jean-Paul Boëtius en Jens Toornstra op de reservebank ten faveure van Sam Larsson en Sofyan Amrabat. Laatstgenoemde beloonde dat vertrouwen in de negende minuut. Feyenoord, dat sowieso sterk begonnen was, voetbalde zich aan de hand van de Marokkaanse middenvelder uitstekend onder de druk van Vitesse uit. Amrabat combineerde vervolgens met Steven Berghuis en bood Nicolai Jørgensen een niet te missen kans: 1-0.

Penaltyclaims
Na die fraaie openingstreffer was Vitesse wakker en gingen de bezoekers op zoek naar de gelijkmaker. De twijfel sloop er tegelijkertijd weer in bij Feyenoord. Het leidde tot een rommelig eerste bedrijf waarin de bal aan beide kanten op de stip had gekund. Eerst bij een botsing tussen Milot Rashica en Miquel Nelom en even later na een overtreding van Matt Miazga op Tonny Vilhena. Scheidsrechter Pol van Boekel wilde er echter niets van weten.

Vilhena kreeg nog een behoorlijke kopkans, maar de middenvelder mikte ruim naast, terwijl ook Larsson en Jørgensen gevaarlijk werden. Namens Vitesse kwam het gevaar voornamelijk van Rashica en Mason Mount.

Ook in de tweede helft bleef het spel rommelig in de Kuip. Zowel Feyenoord als Vitesse had niet de rust om tot goed uitgespeelde kansen te komen en dus bleef het voornamelijk bij dreigen. Jørgensen zorgde met een schot uit de draai voor een van de weinige hoogtepunten bij de thuipsloeg, die überhaupt pas vier keer scoorde in het laatste half uur van een Eredivisie-wedstrijd. Larsson en nog eens Jørgensen lieten in de slotfase na het duel in het slot te gooien.

Blessure
Feyenoord hield zijn doel schoon, maar kreeg een kleine tien minuten voor tijd wel een flinke domper te verwerken. El Ahmadi verdraaide zijn knie lelijk en moest geblesseerd van het veld. Met het oog op de drukke decembermaand een behoorlijke tegenslag voor Van Bronckhorst.

Door de zege op Vitesse, door Van Bronckhorst vooraf bestempeld als concurrent, passeert Feyenoord de Arnhemmers op de ranglijst. De Rotterdammers staan nu vijfde en een punt boven FC Utrecht, de tegenstander van volgende week. Vitesse is nu de nummer zeven met drie punten minder.