Gepasseerde De Jong behoedt PSV voor misstap richting topper

PSV heeft zondagmiddag geen fout gemaakt tegen Sparta Rotterdam. De Eindhovenaren wonnen met 1-0 en zien het gat met Ajax daardoor groeien naar tien punten.

Het contrast tussen PSV en Sparta kon vooraf bijna niet groter. De thuisploeg won liefst twaalf van zijn dertien Eredivisie-duels dit seizoen, terwijl de Rotterdammers slechts twee keer wisten te winnen. PSV (40 goals) scoorde bovendien bijna vier keer zo veel als Sparta (11). De ploeg van trainer Phillip Cocu begon het duel in Eindhoven bovendien in de wetenschap dat concurrent Ajax zaterdag twee dure punten had verspeeld op bezoek bij FC Twente (3-3​​​​​​​).

PSV begon het duel met Sparta dan ook vol vertrouwen, hetgeen leidde tot mogelijkheden voor Gastón Pereiro en Jürgen Locadia. Doelman Roy Kortsmit lag twee keer in de weg. Ook Jorrit Hendrix, Hirving Lozano en Steven Bergwijn waren gevaarlijk in de eerste helft. Laatstgenoemde keerde terug in de PSV-basis ten koste van Luuk de Jong. De spits leek zijn vaste plaats terug te hebben, maar Cocu gaf tegen Sparta toch de voorkeur aan de beweeglijkere Bergwijn.

Sparta hield dapper stand in Eindhoven en beet via Deroy Duarte en Nick Proschwitz van zich af. Het eerste bedrijf eindigde evengoed doelpuntloos, wat door de PSV-supporters met een licht fluitconcert werd beoordeeld. Cocu trok in de rust vervolgens zijn conclusies en bracht De Jong alsnog binnen de lijnen voor Bergwijn.

Bingo voor De Jong
Het bleek een gouden zet van Cocu, want zeven minuten na rust was het De Jong die de bevrijdende 1-0 maakte. De spits wurmde zich los van Sander Fischer en werkte een indraaiende voorzet van Joshua Brenet met de voet binnen. Het was pas de tweede Eredivisie-treffer in elf optredens dit seizoen voor de 27-jarige spits. De Jong speelde daarmee wel zijn Eredivisie-bingokaart vol: hij scoorde tegen elke ploeg uit de huidige Eredivisie.

Luuk de Jong maakt het enige doelpunt. Sander Fischer ligt op de grond. Sparta protesteerde tegen de goal, maar vond geen gehoor bij arbiter Siemen Mulder.

Pereiro en Marco van Ginkel waren halverwege de tweede helft dicht bij de 2-0, maar Kortsmit had beide keren een antwoord. Even later trof Van Ginkel de lat met een bekeken schot. Het zoeken naar de tweede treffer maakte bij de thuisploeg langzaam plaats voor het consolideren van de voorsprong. Cocu illustreerde dat door Lozano te vervangen door Derrick Luckassen. Met de extra verdediger erbij trok PSV de zege over de streep.

Topper
Door de zege op Sparta heeft PSV nu 39 punten uit veertien duels. De voorsprong op nummer twee AZ is nu acht punten, het gat met Ajax is zelfs opgelopen naar tien punten. Volgende week zondag staat de topper Ajax-PSV op het programma.