Instabiel Ajax vreest voor titelkansen na krankzinnig duel bij FC Twente

Een bizarre ontmoeting tussen FC Twente en Ajax heeft zaterdagavond geen winnaar opgeleverd. De bezoekers gaven een 0-2 én een 2-3 voorsprong uit handen, waardoor Twente dan eindelijk het eerste punt onder Gertjan Verbeek mocht vieren: 3-3.

Er gebeurde ongelooflijk veel in Enschede, waar Ajax nog met een riante voorsprong ging rusten. Dat was te danken aan Lasse Schöne, die in een paar minuten tijd twee vrije trappen direct binnen schoot. Via een dubbelslag van Stefan Thesker knokte Twente zich na rust terug en Tom Boere voorkwam uiteindelijk een heldenrol van Justin Kluivert. Koploper PSV kan door deze remise de voorsprong op achtervolger Ajax zondag uitbreiden naar tien punten.

Volgende week staat Ajax-PSV op het programma en de neutrale toeschouwer kan alleen maar hopen dat deze topper net zo leuk wordt als Twente-Ajax. Twente begon goed en Michael Liendl had al in de zesde minuut móéten scoren, maar van dichtbij schoof hij de bal naast. Ajax (dat was begonnen met Frenkie de Jong in de basis en in een 3-4-3-systeem opereerde) was in de openingsfase zoekende en kreeg zijn eerste grote kans pas na een klein halfuur. David Neres mikte de bal echter ook naast.

Gertjan Verbeek pakte eindelijk een punt als coach van FC Twente.

Kort hierna zette Kasper Dolberg Jos Hooiveld op het verkeerde been, maar het schot van de Deen dat volgde was te matig. Dat kan niet worden gezegd van de vrije trap waarmee Schöne de score opende. De middenvelder koos voor de hoek van Jorn Brondeel en de keeper van Twente had zeker wel wat meer kunnen doen, maar het schot van Schöne was mooi geplaatst. Aan de 0-2, die slechts een paar minuten later volgde, kon Brondeel niets doen. Schöne koos nu met zijn vrije trap voor de andere hoek en scoorde schitterend.

Ajax zat op rozen, maar door gegrabbel van André Onana werd het kort voor rust toch nog even spannend. De doelman van Ajax zat helemaal mis bij een indraaiende vrije trap en Boere schoot in, maar Joël Veltman haalde de bal van de doellijn. Het was niet goed te zien of de aanvoerder van Ajax dat met zijn hand deed, of met de borst. Er volgde in ieder geval geen penalty en in de rebound haalde Maximilian Wöber ook nog eens een bal van de lijn.

Bij de hoekschop die volgde zat Onana weer helemaal mis, maar nu kon Dolberg opruimen. Ajax hield dus met pijn en moeite stand, maar kreeg drie minuten in de tweede helft alsnog de 1-2 tegen. Uit een hoekschop kopte Thesker de aansluitingstreffer binnen en daarmee gaf hij het startsein voor een offensief van de thuisploeg.

Scheidsrechter Dennis Higler was allesbehalve onzichtbaar in Enschede.

Aan de overkant wist Ajax (na rust met Deyovaisio Zeefuik als vervanger van Wöber) via opnieuw een vrije trap bijna verder uit te lopen. Ziyech draaide de bal op het hoofd van Veltman, die zijn achterwaartse kopbal op de paal zag belanden. Matthijs de Ligt kreeg vervolgens de rebound niet binnen gedrukt. Twente bleef in leven en werd zelf, gesteund door het publiek, vooral gevaarlijk uit hoekschoppen.

De gelijkmaker viel desondanks niet uit een corner, maar werd gemaakt na een goede aanval. Thesker stond na een voorzet vanaf rechts helemaal vrij en controleerde de bal op de borst, waarna hij het leder op fantastische wijze in de hoek ramde. In de knotsgekke wedstrijd was het nu Ajax dat weer de aanval zocht. Kluivert kwam al snel erg dicht bij de vijfde goal van de avond, maar zijn schot rolde maar net naast de voor hem verkeerde kant van de paal. De kopbal van Dolberg werd gepakt door Brondeel.

Terwijl de sneeuw uit de lucht viel, nam de druk van Ajax toe. Dat resulteerde een klein kwartier voor tijd in de 2-3 van Kluivert, wiens schot van richting werd veranderd, waardoor Brondeel kansloos was. Twente gaf zich ook nu niet gewonnen en invaller Luciano Slagveer raakte bij een onoverzichtelijke situatie de paal, voordat Boere kort voor tijd alsnog voor de 3-3 zorgde. Ajax wist dus opnieuw niet te winnen in Enschede (dit gebeurde voor het laatst in het seizoen 2012/13) en vreest dat PSV zondag verder uitloopt.

De stand in de top van de Eredivisie. Vergroot PSV de voorsprong op Ajax zondag tot tien punten?