Groningen maakt in Den Haag einde aan treurige reeks

ADO Den Haag heeft FC Groningen zaterdag met een blunder op het spoor gezet van de eerste zege op vreemde bodem. Het werd meteen een ongekend ruime zege (0-3).

ADO heeft de slechtste schotconversie in de Eredivisie. De Haagse ploeg worstelt ook nog met de erfenis van Mike Havenaar, die afgelopen zomer de Hofstad verruilde voor een nieuw Japans avontuur.

Tegen FC Groningen gaf trainer Fons Groenendijk een kans aan Bjørn Johnsen zich als spits te laten gelden, waar afgelopen weken Erik Falkenburg de voorkeur had genoten. In de openingsfase werd de Noor vanaf de kant van extra adviezen voorzien.

Maar het mocht niet baten, ook omdat ADO gezien het spel nauwelijks aanspraak mocht maken op een kans. Johnsen kreeg halverwege de eerste helft wel de eerste mogelijkheid van de wedstrijd na voorbereidend werk van Nasser El Khayati. Maar de kopbal miste de kracht en de richting om doelman Sergio Padt te verontrusten.

Aan de andere kant viel een spits ook meer in negatieve zin op. Tom van Weert had kort voor rust de uitgelezen kans FC Groningen aan een doelpunt te helpen. Maar de spits treuzelde op weg naar het doel van ADO zo lang dat Thomas Meissner redding kon brengen.

Dat de ploeg van trainer Ernest Faber alsnog na 45 minuten met een goed gevoel de kleedkamer kon opzoeken, was te danken aan Donny Gorter. De middenvelder van ADO Den Haag ging pijnlijk in de fout bij een ogenschijnlijk kansloze steekpass op Ritsu Doan. De Japanner kon door de blunder echter door en toonde zich oog in oog met Robert Zwinkels koelbloedig; 0-1.

De treffer bracht na rust beduidend meer leven in de brouwerij. ADO probeerde tevergeefs de achterstand goed te maken. Kansen waren niet besteed aan onder anderen Johnsen en Wilfried Kanon.

Kort voor de start van het Haagse kwartiertje deelde Oussama Idrissi de genadeklap uit. De aanvaller, die kort na rust zijn poging vanaf de middenlijn te scoren net zag mislopen, speelde zich knap vrij door de bal onder zijn voet mee te nemen om vervolgens Zwinkels te verrassen met zijn schot.

De marge was genoeg om een Haags slotoffensief met meer vertrouwen tegemoet te zien. Mede dankzij Padt kwam FC Groningen het laatste kwartier schadevrij door. De doelman voorkwam dat Johnsen met een kopbal de spanning terugbracht in de wedstrijd. Juninho Bacuna maakte het Groningse feest compleet.

Dankzij het eerste succes op vreemde bodem na vijf nederlagen neemt FC Groningen verder afstand van de gevarenzone. De equipe van Faber is nummer elf ADO inmiddels tot op twee punten genaderd.