AZ is ook in Venlo niet te kloppen en laat Ajax achter zich

AZ is de nieuwe nummer twee van de Eredivisie. De ploeg van trainer John van den Brom won zondagmet 0-2 op bezoek bij VVV-Venlo en heeft nu twee punten meer dan Ajax, dat zaterdag punten verspeelde bij FC Twente (3-3). Het was alweer de zesde competitiezege op rij voor AZ.

In de Seuntjens-derby, AZ-middenvelder Mats Seuntjens speelde tegen zijn broer Ralf die aanvoerder is van VVV, zorgde uitgerekend een Seuntjens-telg voor de beslissing. AZ won, maar het was niet Mats die werd bejubeld bij de Alkmaarders.

het was wel VVV, waar Delano van Crooij de zieke doelman Lars Unnerstall verving, dat het best uit de startblokken kwam. Torino Hunte dook in de eerste zes minuten tot twee keer toe op voor keeper Marco Bizot, maar de linksbuiten faalde beide keren in de afronding.

Torino Hunte kreeg al vroeg in de wedstrijd twee enorme kansen namens VVV, maar de aanvaller had het vizier niet op scherp staan.

Na de flitsende start van VVV kwam AZ langzaam maar zeker beter in de wedstrijd. Linksback Thomas Ouwejan en Guus Til zorgden met hun diepgang voor het nodige gevaar. Ouwejan kreeg zelfs een uitstekende kans, maar zijn schot was onnauwkeurig. Aan de andere kant schoot Ralf Seuntjens uit een lastige hoek op de paal.

Scheidsrechter Bas Nijhuis liet zich na een half uur gelden. Hij keurde tot woede van AZ een doelpunt van Wout Weghorst af omdat Alireza Jahanbakhsh een lichte overtreding maakte. Op slag van rust leek de 0-1 alsnog te vallen, ware het niet dat Van Crooij fraai redde op een kopbal van Ouwejan.

De tweede helft was een stuk minder aantrekkelijk. Beide ploegen hielden elkaar goed in evenwicht, tot Ralf Seuntjens een kwartier voor tijd uitgroeide tot de schlemiel van de middag. De routinier van VVV probeerde mee te verdedigen bij een corner, maar kopte de bal in zijn eigen doel en brak daarmee de ban: 0-1.

Invaller Johnatan Opoku miste in de tachtigste minuut na een vrije trap van Clint Leemans een gigantische kans op de gelijkmaker. Een dure misser, want een paar minuten later was het aan de andere kant wel raak. Pantelis Hatzidiakos nam een voorzet ineens op zijn slof en schoot vanaf de rand van het strafschopgebied hard raak: 0-2.

VVV zakt door de nipte nederlaag naar de dertiende plek met vijftien punten na veertien duels, AZ is de trotse nummer twee van de Eredivisie met 31 punten. De Alkmaarders hebben een achterstand van vijf punten op koploper PSV, dat later vandaag in actie komt tegen Sparta Rotterdam.