Seuntjens-derby als lunchwedstrijd, Schwaab talisman PSV

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Zondag tracht koploper PSV de zegereeks voort te zetten ten koste van Sparta Rotterdam. Nummer drie AZ stuit op VVV-Venlo en Roda JC Kerkrade en NAC Breda snakken naar een overwinning op respectievelijk SC Heerenveen en Excelsior.

Seuntjens-derby als lunchwedstrijd, Schwaab talisman PSV

VVV-Venlo - AZ

 
Aftrap:12.30 uur
Scheidsrechter:Bas Nijhuis
Laatste 5 Eredivisie-duels VVV-Venlo:3 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels AZ:15 punten

Actueel:

• Door de late 3-3 hield VVV-Venlo vorige week een zuur gevoel over aan het thuisduel met Willem II. De Limburgers hebben echter nog altijd een aardige marge op de degradatiezone. AZ bezet de derde plaats na een zeer sterke serie en klimt naar plek twee bij een zege.

Standaardsituaties zijn de specialiteit van het huis van VVV-Venlo. Liefst negen van de zestien goals van de promovendus kwamen voort uit dodespelmomenten, oftewel 56 procent. Geen enkele andere Eredivisie-ploeg komt aan dat percentage.

AZ triomfeerde in zijn laatste vijf Eredivisie-wedstrijden. De drie duels voordien leverden geen zege op, maar de vier wedstrijden dáárvoor juist wel.

• VVV-Venlo-trainer Maurice Steijn gaat uit van een kerngroep. De promovendus zette dit Eredivisie-seizoen slechts negentien spelers in, het laagste aantal van alle clubs.

Tot nu toe stonden de gebroeders Ralf en Mats Seuntjens twee keer tegenover elkaar in een competitieduel. In het seizoen 2015/16 won Ralf met VVV-Venlo tweemaal van het NAC Breda waar Mats nog onder contract stond.

• Tijdens zijn laatste achttien Eredivisie-duels op vreemde bodem maakte AZ telkens minimaal één doelpunt. De Alkmaarders zijn daarmee bezig aan de beste reeks in de clubhistorie.

Samenvattingen vorige Eredivisie-wedstrijd

VVV-Venlo gaf vorige week de zege uit handen tegen Willem II.
AZ kreeg afgelopen week FC Twente op de knieën.

Historie

• VVV-Venlo en AZ stonden in Limburg elf keer tegenover elkaar op het hoogste niveau. De Limburgers sleepten drie zeges uit het vuur en moesten vier keer hun meerdere erkennen in de bezoekers. Vier edities leverden geen winnaar op.

Voor de laatste thuiszege moeten we terug tot 26 augustus 1987. Destijds zegevierde VVV-Venlo met 2-0 over AZ.

De laatste 5 Eredivisie-edities van VVV-Venlo - AZ:

SeizoenUitslag
2007/082-3
2009/103-3
2010/110-1
2011/121-3
2012/131-4

PSV - Sparta Rotterdam

 
Aftrap:14.30 uur
Scheidsrechter:Siemen Mulder
Laatste 5 Eredivisie-duels PSV:15 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels Sparta Rotterdam:6 punten

Actueel

Bij een zege op Sparta Rotterdam is PSV al zo goed als zeker van het winterkampioenschap (misschien wel helemaal, als AZ in de fout gaat tegen VVV-Venlo). De Eindhovenaren peurden 36 van de maximale 39 punten in de eerste dertien duels. Sparta won tot nu toe maar twee keer en ving deze speelronde aan op de veertiende plaats.

Afgelopen week tegen Excelsior maakte Hirving Lozano zijn tiende Eredivisie-treffer van dit seizoen. De Mexicaan is nu al net zo productief als PSV's topscorer van het hele vorige seizoen: Gastón Pereiro.

'Zoet heeft de knop omgezet en is een van de nieuwe leiders van dit PSV'

Bij liefst zeven van de laatste elf Eredivisie-goals van Sparta Rotterdam was Robert Mühren direct betrokken. De voormalige speler van AZ kwam zelf drie keer tot scoren en leverde vier keer de assist.

• PSV werd in 2015 kampioen met een recordaantal van 88 punten. Dat is omgerekend 2,59 punten per wedstrijd. In dit seizoen zit PSV momenteel op 2,77 punten per duel. Als de club uit Eindhoven de huidige prestatiecurve doortrekt, komt ze uit op liefst 94 punten. Dat zou één punt meer betekenen dan het record van Ajax. De Amsterdammers haalden in het seizoen 1971/72 63 punten. Omgerekend naar het driepuntensysteem is dit 93.

Een razendsnelle vooruitblik op PSV - Sparta Rotterdam.

PSV heeft al zeventien Eredivisie-wedstrijden op rij gewonnen in het Philips Stadion. Als het wint van Sparta evenaart het met achttien thuiszeges de reeks uit 2005. Het clubrecord staat op 21 overwinningen en dat werd in 1987 gerealiseerd.

Daniel Schwaab verloor nog geen enkel duel met PSV als hij in het veld stond. Hij is nu 33 wedstrijden ongeslagen en kan in het duel met Sparta Rotterdam Søren Lerby evenaren, die in zijn eerste 34 wedstrijden voor PSV niet verloor.

Samenvattingen vorige Eredivisie-wedstrijd

Vorige week pakte PSV drie punten op bezoek bij Excelsior.
Sparta Rotterdam ging vorige week voor eigen publiek onderuit tegen FC Utrecht.

Historie

• PSV speelde in Eredivisie-verband al 52 keer eerder in eigen huis tegen Sparta Rotterdam en kwam 38 keer als winnaar uit de strijd. Acht keer moesten de Eindhovenaren met een punt genoegen nemen en zes maal triomfeerden de bezoekers.

• De laatste thuisnederlaag van PSV tegen Sparta dateert alweer uit het seizoen 1995/96. Wel veroverden de Rotterdammers in 2010, het jaar waarin ze degradeerden, nog wel een puntje in het Philips Stadion.

De laatste 5 Eredivisie-edities van PSV - Sparta Rotterdam:

SeizoenUitslag
2006/077-0
2007/083-1
2008/091-0
2009/101-1
2016/171-0

Roda JC Kerkrade - SC Heerenveen

 
Aftrap:14.30 uur
Scheidsrechter:Christiaan Bax
Laatste 5 Eredivisie-duels Roda JC Kerkrade:1 punt
Laatste 5 Eredivisie-duels SC Heerenveen:4 punten

Actueel

Roda JC Kerkrade draagt de rode lantaarn met slechts zeven punten uit dertien wedstrijden. Afgelopen week gingen de Limburgers na een hoopvol begin uiteindelijk kansloos ten onder bij Ajax. Tegenstander SC Heerenveen leed tijdens de vorige speelronde een thuisnederlaag tegen PEC Zwolle en kon het goede gevoel dat ontstond na de ontmanteling van FC Twente dus niet vasthouden.

• Tijdens de eerste dertien speelrondes incasseerde Roda JC Kerkrade liefst 256 schoten, het hoogste aantal van alle Eredivisie-ploegen. De defensie van SC Heerenveen kreeg precies honderd schoten minder op zich afgevuurd.

• Alleen Hakim Ziyech (588) en Steven Berghuis (454) gaven in de eerste dertien speelrondes meer passes op de helft van de tegenstander dan SC Heerenveen-middenvelder Stijn Schaars (448).

• In dit kalenderjaar kreeg Roda JC Kerkrade liefst 58 goals om de oren, het hoogste aantal in de Eredivisie. SC Heerenveen deelt de tweede plaats op deze lijst met Willem II (beide 55 tegendoelpunten).

• De selectie van SC Heerenveen herbergt liefst elf spelers die dit seizoen minimaal één doelpunt hebben gemaakt. In dit opzicht moeten de Friezen alleen in Ajax hun meerdere erkennen. Bij de Amsterdammers troffen - voorafgaand aan deze speelronde - al dertien spelers doel.

• SC Heerenveen veroverde deze Eredivisie-jaargang al veertien punten in zeven uitduels. In het hele vorige seizoen, zeventien uitwedstrijden dus, noteerde de equipe eveneens veertien punten op vreemde bodem.

Samenvattingen vorige Eredivisie-wedstrijd

Roda JC Kerkrade verloor vorige week met 5-1 van Ajax.
SC Heerenveen leed tijdens de vorige speelronde een thuisnederlaag tegen PEC Zwolle.

Historie

Roda JC Kerkrade won voor eigen publiek vaker dan dat het verloor van SC Heerenveen: elf om acht keer. Vijf van de 24 Eredivisie-ontmoetingen leverden geen winnaar op.

• Het is inmiddels al ruim twintig jaar geleden dat Roda JC Kerkrade en SC Heerenveen elkaar troffen in de KNVB-bekerfinale. Op 8 mei 1997 trokken de Limburgers met 4-2 aan het langste eind.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Roda JC Kerkrade - SC Heerenveen:

SeizoenUitslag
2011/121-2
2012/131-0
2013/143-3
2015/161-2
2016/170-3

NAC Breda - Excelsior

 
Aftrap:16.45 uur
Scheidsrechter:Kevin Blom
Laatste 5 Eredivisie-duels NAC Breda:2 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels Excelsior:7 punten

Actueel

• NAC Breda begon hoopvol aan het seizoen, maar is de afgelopen weken weggezakt. Voorafgaand aan deze speelronde hield de promovendus alleen Roda JC Kerkrade onder zich. Hoewel opponent Excelsior zijn laatste twee wedstrijden verloor, maakt het nog altijd deel uit van de grote middenmoot.

• Spits Thierry Ambrose van NAC Breda kwam in zijn laatste tien Eredivisie-duels niet tot scoren. De Fransman staat inmiddels 886 minuten droog.

Excelsior staat bovenaan in het klassement van schotnauwkeurigheid. Liefst 52,8 procent van de inzetten van de Kralingers in de eerste dertien speelrondes belandde tussen de palen.

• Sinds de treffer van Rai Vloet tegen FC Groningen op 16 september wacht NAC Breda al driehonderd Eredivisie-minuten op een goal in eigen huis.

Excelsior zette slechts vijf van de laatste vijftien Eredivisie-duels met promovendi in winst om sinds de club in 2014 zelf promoveerde naar het hoogste niveau. Die andere tien wedstrijden mondden uit in drie gelijke spelen en zeven verliesbeurten.

Samenvattingen vorige Eredivisie-wedstrijd

NAC Breda moest afgelopen week zijn meerdere erkennen in Heracles Almelo.

Voor een samenvatting van Excelsior - PSV zie hierboven.

Historie

• Excelsior zegevierde in slechts één van de vorige vijftien Eredivisie-uitwedstrijden bij NAC Breda. Zes keer veroverden de Brabanders alle punten en acht keer bleef een winnaar uit.

• In de laatste vier officiële wedstrijden tussen deze ploegen verloor Excelsior niet (twee zeges en twee gelijke spelen). Het doelsaldo in die duels is 10-1 in het voordeel van de Kralingers.

De laatste 5 Eredivisie-edities van NAC Breda - Excelsior:

SeizoenUitslag
2006/072-1
2007/082-0
2010/111-2
2011/122-0
2014/151-1
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.