Kluivert en gouden wissel helpen Ajax met ruime cijfers langs Roda

Reacties

Door een prima tweede helft heeft Ajax zondag met ruime cijfers gewonnen van Roda JC Kerkrade: 5-1. Justin Kluivert was met een hattrick de absolute uitblinker aan Amsterdamse zijde.

Kluivert en gouden wissel helpen Ajax met ruime cijfers langs Roda

Ajax moest het tegen Roda JC zonder Luis Manuel Orejuela, Daley Sinkgraven en Nick Viergever doen. Om die reden stond basisdebutant Deyovaisio Zeefuik rechts in de defensie, Joël Veltman centraal naast Matthijs de Ligt en Maximilian Wöber op links. Kluivert verving de nog altijd niet fitte Amin Younes.

De wisselingen deden Ajax, dat vorige week nog met 0-8 won van NAC Breda, geen goed tegen hekkensluiter Roda JC. Het spel van de Amsterdammers oogde inspiratieloos en traag, tot onvrede van de fans in De Arena. Hakim Ziyech kreeg na zijn zoveelste balverlies zelfs een fluitconcert te verduren.

Toch was de eerste grote kans van de wedstrijd wel voor Ajax. David Neres schoot uit kansrijke positie over. Roda deed dat na een half uur beter. Omdat doelman André Onana niet uit zijn doel kwam en Veltman het Christian Kum in de lucht nauwelijks lastig maakte, kopte de Roda-verdediger uit het niets de 0-1 binnen.

Christian Kum troeft Joël Veltman af en kopt Roda JC op voorsprong in De Arena.
Christian Kum troeft Joël Veltman af en kopt Roda JC op voorsprong in De Arena.

Ajax mocht van geluk spreken dat het daar bij bleef. Twee minuten later zette Dani Schahin met een subtiele pass Gyliano van Velzen alleen voor Onana, maar de inzet van de aanvaller was slap en een simpele prooi voor de keeper van de thuisploeg.

Een spaarzaam hoogtepuntje leverde Ajax nog voor rust de gelijkmaker op. Kluivert zocht Ziyech, die de aanvaller direct weer diep stuurde. Kum werd op snelheid geklopt, waarna Kluivert de bal beheerst in de verre hoek schoof: 1-1. Het was direct de laatste actie van de eerste helft.

Na rust koos Keizer voor een formatie met drie verdedigers; Frenkie de Jong verving Zeefuik en dat bracht zichtbaar verbetering, al bleef het spel van Ajax aanvankelijk stroperig. Het was wel voldoende om in de 59ste minuut op voorsprong te komen. Neres gaf na een prima actie laag voor richting Kasper Dolberg, die via Kum raak schoot: 2-1.

Nog geen minuut na de goal volgde het absolute hoogtepunt van de wedstrijd. Kluivert kwam op aangeven van De Jong op volle snelheid door over links, trok naar binnen en schoot vanaf ruim twintig meter snoeihard raak. Voor Roda-goalie Hidde Jurjus ging het allemaal te snel, hij kon slechts op zijn knieën toekijken hoe de bal tegen de touwen vloog.

Justin Kluivert was de grote smaakmaker bij Ajax tegen Roda JC.
Justin Kluivert was de grote smaakmaker bij Ajax tegen Roda JC.

Na de goal van Kluivert voetbalde Ajax een stuk gemakkelijker. Dolberg miste een grote kans na een prachtige pass van De Jong, maar de invaller kreeg zijn tweede assist een kwartier voor tijd alsnog. Donny van de Beek schoot een voorzet van De Jong in één beweging fraai binnen: 4-1.

Daarmee was het leed nog niet geschied voor Roda, want uitblinker Kluivert deed er nog een schepje bovenop. De absolute uitblinker kwam van links naar binnen en schoof met rechts koeltjes raak: 5-1. Daarmee werd hij de jongste Ajax-speler met een hattrick sinds Wim Kieft in 1981 en presteerde hij bovendien iets wat zijn vader Patrick nooit lukte: drie keer scoren in één Eredivisie-duel.

Keizer besloot Kluivert een publiekswissel te gunnen, wat tevens het Eredivisie-debuut van Dennis Johnsen betekende. Gescoord werd er niet meer. Ajax blijft tweede in de Eredivisie met 28 punten na dertien duels. Met een doelsaldo van +29 is de ploeg van Keizer op dat vlak wel de beste ploeg. Roda blijft hekkensluiter met zeven punten.

'In deze vorm hoort Kluivert de voorkeur te krijgen boven Younes bij Ajax'
Veltman hekelt gefluit Ajax-publiek: 'De ruimte was er niet'
PSV-huurling Jurjus: 'Hendrix beloofde me iets moois bij resultaat in Arena'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.