Ajax wil ook thuis eens pieken, Cocu voorlopig beste Eredivisie-coach ooit

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Zondag komt zowel PSV als Ajax in actie. De koploper uit Eindhoven gaat op bezoek bij Excelsior en de Amsterdammers fungeren als gastheer van Roda JC Kerkrade. In Rotterdam stuit Sparta op FC Utrecht en de laatste wedstrijd van deze speelronde gaat tussen Vitesse en ADO Den Haag.

Ajax wil ook thuis eens pieken, Cocu voorlopig beste Eredivisie-coach ooit

Ajax - Roda JC Kerkrade

 
Aftrap:12.30 uur
Scheidsrechter:Bas Nijhuis
Laatste 5 Eredivisie-duels Ajax:12 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels Roda JC Kerkrade:4 punten

Actueel

• Met een 0-8 overwinning bij NAC Breda herstelde Ajax zich meer dan behoorlijk van de thuisnederlaag tegen FC Utrecht van voor de interlandperiode. De hoofdstedelingen hebben nog altijd acht punten minder dan PSV. Met zeven punten draagt Roda JC Kerkrade de rode lantaarn.

• Ajax incasseerde in de eerste twaalf speelrondes de minste treffers: slechts tien. PEC Zwolle stond voor dit weekeinde met elf tegengoals tweede in dit klassement.

• De zeven punten van Roda JC Kerkrade na twaalf duels betekenen een evenaring van de slechtste competitiestart van de Limburgers. Ook in 1973/74 stond Roda JC op zeven punten in dit stadium van het seizoen, op basis van het systeem van drie punten voor een zege.

'Interessant of Keizer voor Kluivert of Younes kiest.'

• Nu al heeft Ajax net zoveel thuisnederlagen geleden als in het volledige voorbije Eredivisie-seizoen: twee. Dit seizoen ging het al mis tegen FC Utrecht en Vitesse.

• Hakim Ziyech is de speler die voor de briljante ingevingen moet zorgen bij Ajax. De WK-ganger creëerde in de eerste twaalf speelrondes liefst vijftig kansen, waarmee hij dit klassement royaal aanvoert. Tevens is Ziyech met zeven beslissende passes de assistkoning van de Eredivisie.

Een razendsnelle vooruitblik op Ajax - Roda JC Kerkrade.

Voor Roda JC Kerkrade dreigt een evenaring van een clubrecord. De Limburgers verloren in 2017 reeds twaalf Eredivisie-uitduels. Het negatieve record in een kalenderjaar is dertien nederlagen buitenshuis, gevestigd in 2012.

Samenvattingen vorige Eredivisie-wedstrijd

Ajax laat niets heel van NAC Breda.
Roda JC Kerkrade buigt in slotfase voor AZ.

Historie

Ajax jaagt in editie 44 op de 35ste thuiszege op Roda JC Kerkrade. De Limburgers behaalden al hun drie overwinningen in Amsterdam in de vorige eeuw. Zes uitgaves kenden geen winnaar.

• Wedstrijden in Kerkrade meegerekend, is Ajax al zestien competitieduels met Roda JC ongeslagen. De laatste keer dat de Limburgers victorie kraaiden, was op 10 februari 2008 (2-1).

'Een tovenaar die meer punten haalt, is niet haalbaar voor Roda JC'

Het venijn bij Ajax - Roda JC Kerkrade of Roda JC Kerkrade - Ajax zit vaak in de staart. In de laatste tien ontmoetingen vielen liefst tien goals in de 85ste minuut of later: acht van Ajax, twee van Roda JC.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Ajax - Roda JC Kerkrade:

SeizoenUitslag
2011/124-1
2012/131-1
2013/143-0
2015/166-0
2016/172-2

Excelsior - PSV

 
Aftrap:14.30 uur
Scheidsrechter:Jochem Kamphuis
Laatste 5 Eredivisie-duels Excelsior:10 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels PSV:15 punten

Actueel

• Voor Excelsior kwam er vorige week in De Galgenwaard een einde aan een fenomenale uitreeks. Desondanks vingen de Kralingers deze speelronde aan op een knappe tiende plaats. Het verhaal van PSV is bekend: de lijstaanvoerder zette liefst elf van de twaalf Eredivisie-duels in winst om. De laatste twee zeges, op FC Twente en PEC Zwolle, kwamen bij het scheiden van de markt tot stand.

• Excelsior zegevierde tot nu toe pas in één thuiswedstrijd, tegen Roda JC Kerkrade. Geen enkele club pakte in eigen huis minder punten (vier) dan de Kralingers.

Een razendsnelle vooruitblik op Excelsior - PSV.

Hoewel PSV acht punten los staat, is het zeker niet zo dat de Eindhovenaren alle concurrenten wegblazen. De koploper kreeg in de eerste twaalf speelrondes 148 schoten tegen. Liefst zeven clubs presteerden beter in dit opzicht.

• Excelsior - PSV is een duel tussen de teams die dit seizoen in het laatste kwartier de minste treffers om de oren krijgen. Bij beide clubs staat de teller pas op één.

Het traject voor PSV-talenten: 'Topvoetbal is ook pijn lijden'

Phillip Cocu staat in zijn loopbaan als Eredivisie-trainer op een winstpercentage van 73. Geen enkele coach met minimaal 75 duels achter zijn kiezen presteerde beter.

• In de eerste twaalf speelrondes zetten de PSV'ers 53,2 procent van de persoonlijke duels in winst om, het hoogste percentage in de Eredivisie. Met 48,4 procent neemt Excelsior de vijftiende plaats in op deze lijst.

Samenvattingen vorige Eredivisie-wedstrijd

Excelsior in Utrecht voor het eerst onderuit in uitwedstrijd.
PSV ontsnapt aan puntenverlies in Zwolle.

Historie

• Zestien van de vorige twintig keer dat PSV op bezoek ging bij Excelsior kwam het als winnaar uit de strijd. De Kralingers pakten twee keer het maximale aantal punten en twee edities leverden geen winnaar op.

VI's Marco Timmer over de stand van zaken bij PSV.

PSV heeft met andere woorden een winstpercentage van tachtig in uitduels met Excelsior. Tegen geen enkele andere huidige Eredivisie-ploeg ligt dit cijfer hoger.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Excelsior - PSV:

SeizoenUitslag
2010/112-3
2011/121-3
2014/152-3
2015/151-3
2016/171-3

Sparta Rotterdam - FC Utrecht

 
Aftrap:14.30 uur
Scheidsrechter:Allard Lindhout
Laatste 5 Eredivisie-duels Sparta Rotterdam:6 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels FC Utrecht:10 punten

Actueel

Sparta Rotterdam is al ruim een maand ongeslagen in de Eredivisie, maar de ploeg van Alex Pastoor bivakkeert nog altijd in de gevarenzone na drie remises in korte tijd. FC Utrecht rekende vorige week af met Sparta's stadgenoot Excelsior en vond zich daardoor na de voorbije speelronde 'opeens' terug op de vijfde plaats.

• Na de 2-2 remise bij Willem II is Sparta Rotterdam al vier Eredivisie-duels zonder nederlaag, de beste serie sinds september 2007 (ook vier wedstrijden).

• Vorige week tegen Excelsior brak FC Utrecht vroeg de score open. De goal van Cyriel Dessers paste in een trend: dit seizoen troffen de Domstedelingen al vijf keer doel in de eerste tien minuten van een Eredivisie-duel.

• Slechts drie Eredivisie-clubs kwamen de voorbije drie speelrondes ongeslagen door: PSV, AZ én Sparta Rotterdam.

• FC Utrecht probeert op Het Kasteel eindelijk weer eens de nul te houden na acht mislukte pogingen. Geen enkele club is in dit opzicht aan zo'n slechte reeks bezig.

• Voor FC Utrecht wordt het duel met Sparta Rotterdam alweer de 21ste officiële wedstrijd van dit seizoen. Trainer Erik ten Hag stelde nog geen enkele keer hetzelfde elftal op.

Samenvattingen vorige Eredivisie-wedstrijd

Sparta Rotterdam verspeelt 0-2 voorsprong in Tilburg.

Voor een samenvatting van FC Utrecht - Excelsior zie bovenaan dit bericht.

Historie

• Voor de 39ste keer speelt Sparta Rotterdam in het kader van de Eredivisie een thuiswedstrijd tegen FC Utrecht. De Rotterdammers zegevierden 24 keer en moesten negen keer hun meerdere erkennen in de bezoekers. Bij vijf ontmoetingen rolde er geen winnaar uit de bus.

• Tijdens de laatste twee seizoenen waarin Sparta Rotterdam actief was op het hoogste niveau leed het vier nederlagen tegen FC Utrecht. Tegen alle andere clubs veroverde het minimaal één punt.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Sparta Rotterdam - FC Utrecht:

SeizoenUitslag
2006/071-1
2007/082-1
2008/091-0
2009/100-3
2016/171-2

Vitesse - ADO Den Haag

 
Aftrap:16.45 uur
Scheidsrechter:Ed Janssen
Laatste 5 Eredivisie-duels Vitesse:5 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels ADO Den Haag:7 punten

Actueel

• Na een prima start van het seizoen komt Vitesse de laatste weken iets minder uit de verf. Afgelopen weekeinde gingen de Arnhemmers met 4-2 onderuit bij FC Groningen, hetgeen de eerste verliesbeurt buitenshuis betekende. ADO Den Haag presteert de voorbije periode uitstekend en is Vitesse inmiddels tot op twee punten genaderd.

Vitesse is tot nu toe de meest effectieve ploeg in de Eredivisie. 24 van de 121 schoten mondden uit in een doelpunt, hetgeen neerkomt op een conversie van 19,8 procent.

• Afgelopen week zorgde Melvyn Lorenzen voor ADO's gelijkmaker in het duel met Heracles Almelo. De spits werd de eerste speler met de Oegandese voetbalnationaliteit die scoorde in de Eredivisie.

Vitesse won geen van zijn laatste vijf Eredivisie-thuisduels. De laatste keer dat de Arnhemmers in hetzelfde seizoen zes keer op rij het thuispubliek niet op drie punten konden trakteren was tussen augustus en november 2010.

Donderdag pakte Vitesse een punt tegen Lazio in het Europa League-toernooi.

• De ploeg van Henk Fraser is de koning van de eerste helft: geen club pakte meer punten als een voetbalwedstrijd slechts 45 minuten zou duren. ADO Den Haag zou in dat alternatieve klassement juist onderaan staan.

Liefst zeven van de vijftien Eredivisie-goals van ADO Den Haag dit seizoen kwamen voort uit een doodspelmoment, oftewel 47 procent. Bij geen enkele andere club is dit aandeel zó hoog.

Samenvattingen vorige Eredivisie-wedstrijd

Vorige week zondag verloor Vitesse met 4-2 bij FC Groningen in een bijzonder duel.
ADO Den Haag zette vorige week met ruime cijfers Heracles Almelo aan de kant.

Historie

Vitesse won precies de helft van zijn twintig eerdere Eredivisie-thuisduels met ADO Den Haag. De residentieclub kwam tot vier zeges en zes keer rolde er een gelijkspel uit de bus.

• Sinds de laatste promotie van ADO Den Haag naar de Eredivisie - in 2008 - is de balans tussen deze clubs precies in evenwicht. Beide teams wonnen zes keer en het werd ook zes keer gelijk.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Vitesse - ADO Den Haag:

SeizoenUitslag
2012/132-2
2013/140-0
2014/156-1
2015/162-2
2016/171-2
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.