PSV ontsnapt bij Excelsior na dramatische tweede helft

PSV leek zondag op een simpele zege af te stevenen op bezoek bij Excelsior, maar door een zeer zwak optreden in de tweede helft werd het toch nog spannend in Kralingen. Uiteindelijk trok de koploper van de Eredivisie wel aan het langste eind: 1-2.

Bij PSV keerde Santiago Arias terug van een blessure, wat ten koste ging van Derrick Luckassen. Excelsior miste met Luigi Bruins, Hicham Faik en Jordy de Wijs drie belangrijke basiskrachten. Dat dit voor de ploeg van trainer Mitchell van der Gaag moeilijk op te vangen was, werd vanaf het eerste fluitsignaal duidelijk.

PSV bleef op halve kracht eenvoudig overeind en liep zonder heel goed te spelen simpel uit naar een 0-2 ruststand. In de dertiende minuut werd een voorzet van Jürgen Locadia door Jurgen Mattheij, onder druk van Luuk de Jong, in zijn eigen doel gelopen.

Al snel na die goal kopte Daniel Schwaab op de paal uit een corner. Later raakte ook Locadia het aluminium met een kopbal, voordat het vier minuten voor rust alsnog raak was. Arias legde de bal terug richting Hirving Lozano, die via Mattheij zijn tiende doelpunt van het seizoen binnenschoot: 0-2.

Hirving Lozano maakt zijn tiende van het seizoen. Ter vergelijking: vorig seizoen werd Gastón Pereiro na 34 duels clubtopscorer van PSV met in totaal tien treffers.

Vlak voor rust kreeg Excelsior nog een goede kans na een prima actie van Zakaria El Azzouzi, maar Jeroen Zoet voorkwam dat Stanley Elbers de bal binnen kon tikken. Al vroeg in de tweede helft dacht Luuk de Jong de 0-3 te maken met zijn schouder. De treffer werd echter afgekeurd vanwege hands, waar geen sprake van leek te zijn.

Aan de andere kant was het in de 53ste minuut uit het niets wél raak. Ryan Koolwijk kreeg alle tijd van de laconieke PSV-defensie en schoof de bal keurig in de hoek: 1-2. Elbers kreeg minuten later een gigantische kans op de gelijkmaker na geknoei tussen Nicolas Isimat-Mirin en Schwaab, maar Zoet voorkwam erger voor PSV.

Tot woede van trainer Phillip Cocu ging PSV met de minuut slordiger spelen. Excelsior kreeg meer en meer het gevoel dat er iets te halen viel. Ali Messaoud had de 2-2 op zijn voet, maar weer was het Zoet die zijn ploeg redde. Namens PSV schoot Locadia uit kansrijke positie in het zijnet en schoot Marco van Ginkel een vrije trap tegen de lat.

Met hangen en wurgen trok PSV de voorsprong uiteindelijk over de streep, waardoor het gat met nummer twee Ajax acht punten blijft (36 om 28). Excelsior, dat in de extra tijd nog een enorme kans kreeg maar weer op Zoet stuitte, staat na dertien wedstrijden elfde met zeventien punten.