De Jong in Eindhoven op schot, fraaie cijfers Berghuis

Reacties

VI blikt in samenwerking met Opta terug op de 29ste speelronde van het Eredivisie-seizoen met enkele opvallende cijfers en feiten. Een verzameling van de meest opmerkelijke statistieken van de negen competitieduels.

De Jong in Eindhoven op schot, fraaie cijfers Berghuis

Vitesse - Roda JC Kerkrade 0-3

o Jeroen Houwen verrichtte zes reddingen tegen Roda JC, het hoogste aantal voor een Vitesse-keeper sinds Remko Pasveer zeven reddingen op zijn naam kreeg in het uitduel met Feyenoord op 2 december 2017.

o Roda JC won voor het eerst sinds april 2012 twee uitduels in de Eredivisie op rij en pakte in 2018 al meer punten in vijf uitduels (8) dan in de achttien uitwedstrijden in 2017 (5).

o Geen speler scoorde dit Eredivisie-seizoen vaker met het hoofd (4 keer, gelijk met Milan Massop) dan Dani Schahin, die zijn laatste drie goals met het hoofd maakte.

PEC Zwolle 2 - 0 Sparta Rotterdam

o PEC Zwolle ondernam tegen Sparta 22 doelpogingen, het hoogste aantal voor de ploeg in een Eredivisie-wedstrijd in 2018.

o Geen Spartaan stond dit Eredivisie-seizoen vaker buitenspel dan Michiel Kramer tegen PEC Zwolle (5 keer), in totaal werd alleen Robert Mühren (14) bij Sparta vaker buitenspel gevlagd dan Michiel Kramer dit Eredivisie-seizoen (13 keer in 495 minuten).

o Julian Chabot won vijftien van zijn twintig persoonlijke duels, in 2018 won alleen Luuk de Jong (115) meer duels dan de Duitse verdediger (110).

PSV - NAC Breda 5-0

o PSV ondernam tegen NAC Breda 36 doelpogingen, het hoogste aantal van de Eindhovenaren in een Eredivisieduel sinds 28 augustus 2016 (toen 37 tegen FC Groningen).

o Hirving Lozano creëerde tegen NAC Breda negen kansen (geen assists), de laatste PSV-speler die zoveel kansen wist te creëren in een Eredivisie-duel was Dries Mertens op 20 oktober 2012 tegen Willem II (10).

o Marco van Ginkel kwam tot acht rake strafschoppen dit seizoen, het hoogste aantal voor een PSV-speler in één seizoen in de Eredivisie.

o Luuk de Jong (foto boven) maakte zijn tiende Eredivisie-goal in het Philips Stadion dit seizoen; geen speler scoorde dit Eredivisie-seizoen vaker in eigen huis dan hij (10, gelijk met Fran Sol).

ADO Den Haag - AZ 0-3

o Abdenasser El Khayati noteerde tegen AZ vijftien voorzetten (5 succesvol); als tweede speler dit seizoen doorbrak hij de grens van tweehonderd voorzetten (incl. corners) in de Eredivisie (202, Hakim Ziyech 282).

o AZ boekte de tiende uitzege van het Eredivisie-seizoen, de laatste keer dat de Alkmaarders buitenshuis vaker wonnen was in het kampioensseizoen 2008/09 (toen 11 keer).

o Jahanbakhsh (14 goals, 10 assists) werd de eerste AZ-speler met zowel dubbele cijfers qua goals als assists in een Eredivisie-seizoen sinds Maarten Martens in 2006/07 (10 goals, 10 assists).

Willem II - FC Utrecht 3-2

o Willem II won voor de vierde opeenvolgende keer een thuisduel in de Eredivisie, de langste reeks voor de Tilburgers sinds oktober 2004.

o Fran Sol werd de eerste Willem II’er met vijftien Eredivisie-doelpunten in één seizoen sinds Denny Landzaat (16 in 2001/02).

o Reinier Robbemond werd de tweede trainer, na Hans Westerhof in 2000/01 (eerste vier wedstrijden ongeslagen W1, G3), die in zijn eerste drie Eredivisie-duels voor Willem II ongeslagen is.

VVV-Venlo – FC Twente 0-0

o VVV hield voor de achtste keer dit seizoen de nul in een Eredivisie-duel, het hoogste aantal voor de Venlonaren sinds het seizoen 1993/94 (toen ook 8).

o Voor de dertiende keer dit seizoen speelde VVV gelijk in een Eredivisie-duel, nu al even vaak als de ploegen die dat vorig seizoen het vaakst deden (AZ & FC Groningen).

o Twente wist geen van de laatste zeven Eredivisie-duels op kunstgras te winnen (G3, V4) en scoorde in deze wedstrijden in totaal slechts tweemaal.

FC Groningen - Ajax 1-2

o Ajax is de eerste ploeg in de Eredivisie-historie die acht wedstrijden in één seizoen won waarin ze het openingsdoelpunt tegen kregen.

o André Onana pakte drie van de zes strafschoppen die hij tegen kreeg in de Eredivisie.

o Klaas-Jan Huntelaar scoorde met zijn enige schot, Hakim Ziyech’s assist was zijn enige gecreëerde kans en Joël Veltman pakte geel met de enige twee overtredingen die hij maakte.

Heracles Almelo - SC Heerenveen 1-2

o Alleen AZ (5) en PSV (4) scoorden dit Eredivisie-seizoen vaker in de blessuretijd van de tweede helft dan Heracles Almelo (3, net als Ajax).

o Arber Zeneli staat na zeventien competitieduels op negen goals en assists (4 treffers, 5 assists), even veel als in het volledige voorgaande seizoen (32 duels).

o Morten Thorsby kwam tot vijftien balveroveringen tegen Heracles Almelo, het hoogste aantal voor een speler van Heerenveen in de Eredivisie sinds Caner Cavlan op 19 maart 2016 (ook 15).

Feyenoord – Excelsior 5-0

o Karim El Ahmadi, die met 95,6 procent de hoogste passnauwkeurigheid van alle spelers had, verstuurde tegen Excelsior 113 passes (108 aangekomen); een seizoensrecord voor een speler in een Eredivisieduel.

o Steven Berghuis werd de eerste Feyenoorder met minstens twaalf doelpunten én twaalf assists in een Eredivisie-seizoen sinds Dirk Kuyt in het seizoen 2005/06 (22 goals, 16 assists). Berghuis maakte tevens zijn zesde doelpunt van buiten het strafschopgebied in het huidige seizoen, het meest van alle Eredivisie-spelers.

o Geen ploeg scoorde dit seizoen zo vaak in het eerste kwartier van Eredivisie-wedstrijden als Feyenoord (13), terwijl de Rotterdammers in deze periode ook de minste tegentreffers kregen (1).

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.