Speler van de Week: Luuk de Jong neemt PSV bij de hand

Reacties

Voetbal International kiest na elke speelronde in de Eredivisie de Speler van de Week. Deze week blonk PSV-spits Luuk de Jong het meest uit.

Speler van de Week: Luuk de Jong neemt PSV bij de hand

Bondscoach Ronald Koeman gaf twee weken geleden de voorkeur aan Wout Weghorst boven De Jong in zijn definitieve selectie van het Nederlands elftal. Voor de PSV'er was het een domper, maar het bood hem de kans om zich in alle rust voor te bereiden op de slotfase van het Eredivisie-seizoen. Zaterdag nam hij de koploper bij de hand tegen NAC Breda.

Hoewel de uitslag anders doet vermoeden, had PSV het namelijk lang niet makkelijk met de bezoekers. Het was aan De Jong te danken dat er een 1-0 ruststand op het scorebord stond. De 27-jarige spits versierde een strafschop, nadat hij was vastgehouden door Pablo Marí. Marco van Ginkel maakte geen fout vanaf elf meter.

In de tweede helft had PSV het lastig en pas een kwartier voor tijd kwam de beslissing. Sadiq Umar had de stand naar 2-1 gebracht en daarmee de hoop van NAC op een resultaat in het Philips Stadion nieuw leven ingeblazen, maar De Jong maakte aan alle illusies een einde. De PSV-frontman kreeg de bal uit een hoekschop voor zijn voeten, nam aan en poeierde met links overtuigend raak: 3-1.

Het verzet van NAC was daarmee definitief gebroken, waarna PSV nog uitliep naar 5-1. Achtervolger Ajax maakte zondag uiteindelijk geen fout, maar de voorsprong van PSV blijft riant. 'Mij hoor je niet zeggen dat het al gedaan is', waarschuwde De Jong zaterdag, maar feit is dat hij zijn ploeg wel weer een stuk dichterbij heeft gebracht.

Topvijf van de week

Naast De Jong blonk ook Van Ginkel uit in Eindhoven. Bij Ajax was er een heldenrol weggelegd voor Andre Onana. De Kameroener pakte een strafschop van Tom van Weert en had nog een aantal puike reddingen in huis, waardoor Klaas-Jan Huntelaar de Amsterdammers in de slotfase nog de zege kon bezorgen (1-2). Tonny Vilhena was met een leep overstapje en zijn tiende competitietreffer van grote waarde voor Feyenoord tegen Excelsior (5-0), terwijl de zestienjarige (!) Sepp van den Berg sterk speelde voor PEC Zwolle.

SpelerClubCijfer
1. Luuk de JongPSV8
2. Andre OnanaAjax7,5
3. Tonny VilhenaFeyenoord7,5
4. Marco van GinkelPSV7,5
5. Sepp van den BergPEC Zwolle7,5

Algemeen klassement

In het Speler van het Jaar-klassement is de spanning zeer groot met nog slechts vijf speelrondes voor de boeg. Dankzij zijn 8 tegen NAC Breda verruilt Luuk de Jong de vijfde voor de tweede plaats. Met een gemiddelde van 6,61 zit hij lijstaanvoerder Alireza Jahanbakhsh (6,63) van AZ op de hielen. In de persoon van Hirving Lozano (6,58) en Fredrik Midtsjø (6,57) heeft zowel PSV als AZ nog de beschikking over een 'schaduwkopman' als het gaat om de eindzege. Voor Ryan Thomas en Jeroen Zoet lijkt een podiumplek het hoogst haalbare.

SpelerClubGemiddelde
1. Alireza JahanbakhshAZ6,63
2. Luuk de JongPSV6,61
3. Hirving LozanoPSV6,58
4. Fredrik MidtsjøAZ6,57
5. Ryan ThomasPEC Zwolle6,54
Jeroen ZoetPSV6,54
7. Teun KoopmeinersAZ6,53
8. Santiago AriasPSV6,48
Marco van GinkelPSV6,48
10. Sergio PadtFC Groningen6,45
Hakim ZiyechAjax6,45
12. Manu GarcíaNAC Breda6,4
13. Marco BizotAZ6,38
Jamiro MonteiroHeracles Almelo6,38
15. Steven BerghuisFeyenoord6,37
16. Guus TilAZ6,36
17. Brandley KuwasHeracles Almelo6,34
Lars UnnerstallVVV-Venlo6,34
19. Mason MountVitesse6,33
20. Oussama AssaidiFC Twente6,33
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.