Sterk Feyenoord dendert in derby over Excelsior heen

Feyenoord heeft de Rotterdamse derby tegen Excelsior zondagmiddag overtuigend gewonnen: 5-0. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst doet daardoor goede zaken in de strijd om de vierde plaats.

De thuisploeg kon in De Kuip niet beschikken over Robin van Persie (kuitblessure) en Nicolai Jørgensen (heup), waardoor Dylan Vente startte als centrumspits. Ondanks het gemis van de twee goalgetters kwam Feyenoord uitstekend uit de startblokken. Excelsior, dat dit seizoen ijzersterk is in uitduels, moest al binnen drie minuten capituleren.

Jens Toornstra werd vrijgespeeld en legde breed op Tonny Vilhena. De middenvelder had een slim overstapje in huis, waarna Jean-Paul Boëtius met een geplaatst schot in de verre hoek de trekker overhaalde: 1-0. De regerend kampioen ging vrolijk door met aanvallen en werd gevaarlijk via Toornstra en Berghuis. Uiteindelijk was het eerstgenoemde die de score verdubbelde in de 27ste minuut.

Jean-Paul Boëtius viert zijn openingstreffer.

Toornstra verraste Excelsior met een slimme loopactie, die op waarde werd geschat door Boëtius. De aanvallende middenvelder kon de perfect aangesneden voorzet vervolgens eenvoudig langs Theo Zwarthoed koppen: 2-0. Excelsior moest een zeer zwakke eerste helft kort voor rust ook nog bekopen met een derde tegentreffer. Vilhena veroverde de bal en speelde Berghuis in. De rechtsbuiten kon kinderlijk eenvoudig het strafschopgebied binnenlopen en breedleggen op Vilhena, die zijn tiende competitiedoelpunt binnenschoof: 3-0.

Excelsior had daarna vijftien minuten adempauze, maar kwam ook na de rust niet goed voor de dag. Eerst was het Wout Faes die zijn eigen doelman testte, daarna was Berghuis er dichtbij. Tien minuten na rust was het wel raak voor de clubtopscorer van Feyenoord. Na een hoogstandje van Vilhena kwam de bal bij Berghuis, die naar de rand van het strafschopgebied dribbelde en doeltreffend uithaalde: 4-0.

Tonny Vilhena maakte tegen Excelsior alweer zijn tiende Eredivisie-treffer van het seizoen.

Van Bronckhorst greep de riante voorsprong aan om zijn sterkhouders nog wat rust te gunnen. Bilal Basaçikoglu kwam zodoende in het veld en forceerde een kwartier voor tijd het slotakkoord van de middag. Zijn lage voorzet werd door Jordy de Wijs ongelukkig in eigen doel gewerkt. De 5-0 uitslag was een treffende afspiegeling van de krachtsverhoudingen in De Kuip. Excelsior schoot geen enkele keer op doel en moest het doen met 33 procent balbezit.

Door de ruime overwinning op Excelsior doet Feyenoord uitstekende zaken in de strijd om de vierde plaats. De ploeg van Van Bronckhorst loopt drie punten uit op FC Utrecht, dat zaterdag verloor van Willem II (3-2). Het verschil in doelsaldo is bovendien enorm (+26 om +6). Mocht Feyenoord de bekerfinale op 22 april verliezen van AZ, dan is de vierde plaats goed voor een ticket voor de Europa League-voorronde. De nummers vijf tot en met acht spelen dan play-offs.

Excelsior ziet de achterstand op de achtste plaats (SC Heerenveen) groeien naar vier punten. De Kralingers staan nu elfde.