Huntelaar en Onana redden zwak Ajax in Groningen

Reacties

Ajax heeft zondag met pijn en moeite de achterstand op koploper PSV weer teruggebracht tot zeven punten. FC Groningen leek de Amsterdammers definitief uit te schakelen in de titelstrijd, maar verzuimde de genadeslag uit te delen. Uiteindelijk won Ajax met 1-2.

Huntelaar en Onana redden zwak Ajax in Groningen

Bij Ajax startte Joël Veltman weer in de basis. De verdediger vormde een centraal verdedigingsduo met Matthijs de Ligt, van wie hij ook de aanvoerdersband weer overnam. De rentree van Veltman ging ten koste van Maximilian Wöber. Rechts achterin startte opnieuw Rasmus Kristensen en Klaas-Jan Huntelaar was fit genoeg bevonden om aan de aftrap te verschijnen. Ajax startte het duel in de wetenschap dat slechts één van de laatste vier bezoekjes aan het Noordlease Stadion uitmondde in een overwinning.

Uit niets bleek in de beginfase dat FC Groningen al het hele seizoen matig presteert. De noorderlingen, die formeel nog niet eens veilig zijn, zetten Ajax onder druk en kregen ook mogelijkheden. De openingstreffer van Tom van Weert was dan ook verdiend. De spits kwam in de veertiende minuut goed voor De Ligt en rondde een voorzet van Mimoun Mahi (die teveel ruimte kreeg van Veltman) af. Het spel van Ajax was te stroperig om tot mogelijkheden te komen; FC Groningen-doelman Sergio Padt hoefde nauwelijks in te grijpen.

In balbezit waren de Amsterdammers ronduit slordig en dat leidde na 25 minuten bijna tot de 2-0. Lasse Schöne verloor zomaar de bal, waarna uit de aanval die ontstond Veltman hands maakte. De daaropvolgende strafschop van Mahi werd knap gekeerd door Andre Onana. Deze ontsnapping leek Ajax niet te bevrijden. Integendeel: het bleef heel pover wat de Amsterdammers lieten zien en het was louter aan Onana te danken dat FC Groningen halverwege slechts met 1-0 leidde. De Kameroener redde knap op inzetten van Mahi en uitblinker Juninho Bacuna.

Het spel van Ajax garandeerde in elk geval dat het in de tweede helft beter zou gaan: veel zwakker kon namelijk niet. Toch was FC Groningen ook na de onderbreking de meest dreigende ploeg. Een treffer van Bacuna werd afgekeurd wegens buitenspel en Onana keerde een schot van de bedrijvige Mahi. Nadat Hakim Ziyech voor het eerste concrete Ajax-gevaar zorgde (zijn inzet zeilde naast) was opnieuw Bacuna dicht bij de 2-0. Deze keer wilde de middenvelder de bal overspelen waar hij beter voor eigen succes had kunnen gaan.

Justin Kluivert loopt weg na zijn 1-1.
Justin Kluivert loopt weg na zijn 1-1.

Uit het niets kwam Ajax na 64 minuten op gelijke hoogte. Justin Kluivert, die een zee aan vrijheid genoot, kopte op aangeven van Ziyech raak. Als bij toverslag namen de bezoekers het initiatief over. Een schot van Ziyech belandde maar net naast het doel van Padt. Ajax, waar Siem de Jong als invaller in de ploeg was gekomen voor Schöne, creëerde echter nauwelijks uitgespeelde mogelijkheden. In de absolute slotfase moest Ajax zelfs met tien man verder doordat Veltman zijn tweede gele kaart incasseerde voor een overtreding op Van Weert. FC Groningen zette de jacht op de 2-1 in, maar de goal viel aan de andere kant. Huntelaar schoot in de 89ste minuut van zo'n elf meter afstand hard raak.

Door de benauwde zege brengt Ajax de achterstand op PSV weer terug tot zeven punten. Zaterdag gaan de Eindhovenaren op bezoek bij AZ en zondag fungeert Ajax als gastheer van Heracles Almelo. De voordelige marge van de Amsterdammers ten opzichte van nummer drie AZ bedraagt vijf punten.

'Ajax erg royaal beloond voor zeer zwakke wedstrijd'
Veltman terneergeslagen: 'Ik heb weleens betere periodes gekend'
Van Weert voelt zich bestolen: 'We hebben Ajax overklast'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.