Wondergoals Willem II laten Utrecht verzuipen in Tilburgs zwembad

In een spectaculair duel heeft Willem II met FC Utrecht afgerekend: 3-2. De aanhoudende regen speelde de hoofdrol in het duel, dat alleen maar mooie doelpunten kende. Met name Willem II'er Konstantinos Tsimikas stal de show met een wonderbaarlijke omhaal.

Utrecht was in de openingsfase aanvankelijk de ploeg die het beste kon omgaan met de belabberde omstandigheden. Al na zes minuten scoorde Sander van de Streek, nadat Gyrano Kerk de bal goed had klaargelegd. Kerk deed dat echter nadat hij zijn tegenstander had vastgehouden, waarop de goal werd afgekeurd. Na een kwartier voetballen was het aan de andere kant Willem II dat bijna de score opende. Utrecht-goalie David Jensen redde echter knap op een geplaatste bal van Ben Rienstra.

In de basisformaties waren weinig verrassingen. Bij Utrecht deed alleen Yassin Ayoub niet mee vanwege een knieblessure. Urby Emanuelson nam zijn plaats in en de voormalig AC Milan-speler bewees al binnen twintig minuten zijn waarde. Zijn mooi aangesneden voorzet werd keurig binnengetikt door Kerk. Een verdiende voorsprong op dat moment. Toen Willem II-topscorer Fran Sol even later naar de kant moest met een gescheurde wenkbrauw sloegen de Domstedelingen voor de tweede keer toe. Emanuelson speelde de bal dit keer tussen drie Tilburgers door recht in de voeten van Van de Streek, die niet twijfelde en verwoestend uithaalde in de korte hoek: 0-2.

De wedstrijd leek in de tas voor Utrecht, maar twee wondergoals in de slotfase van de eerste helft brachten de spanning volledig terug. Thom Haye, die eerder deze week net als Bartholomew Ogbeche en Daryl Lachman, te horen kreeg dat er volgend seizoen geen plek voor hem is bij Willem II, deed eerst een duit in het zakje. Hij krulde van een meter of 25 een vrije trap fantastisch raak. Linksback Tsimikas overtrof zijn ploeggenoot even later echter. Een één-twee mislukte eigenlijk volledig, maar de 21-jarige Griek besloot met een acrobatische omhaal de bal over een verbouwereerde Jensen te schieten: 2-2.

Rode kaart
De tweede helft begon waar de eerste mee was geëindigd: met een prachtige goal voor de thuisploeg. Sol scoorde met een heerlijke boogbal na een mooie pass van Mohamed El Hankouri. Zo draaide Willem II in elf officiële speelminuten een 0-2 achterstand om in een 3-2 voorsprong. De goal van Sol was zijn vijftiende van het seizoen. Hij is de eerste Willem II'er die dat aantal bereikt sinds Denny Landzaat in het seizoen 2001/02.

Utrecht nam het heft daarna weer in handen en creëerde enkele kansjes. Coach Jean-Paul de Jong gooide alles op de aanval. Spitsen Lukas Görtler en Cyriel Dessers kwamen binnen de lijnen voor Mark van der Maarel en Mateusz Klich. Echt grote mogelijkheden bleven lange tijd uit. Tot de 77ste minuut. Freek Heerkens trok Dessers onderuit op de rand van het zestienmetergebied. Het leverde hem een directe rode kaart op. Emanuelson schoot de vrije trap vervolgens in de muur. Jop van der Linden kwam daarop de Tilburgse defensie versterken ten koste van Sol. Met succes: Utrecht creëerde geen grote kansen meer, sterker nog: in de slotmminuut had El Hankouri er uit de counter nog 4-2 van moeten maken.

Willem II doet door de overwinning goede zaken in de strijd tegen deelname aan de nacompetitie. Het staat nu dertiende. FC Utrecht kan door de nederlaag achterop raken in de strijd om de vierde plaats als Feyenoord zondag wint van Excelsior.