Stunt opgeleefd Roda bezorgt Fraser dubbele kater

Roda JC Kerkrade leeft helemaal op in de strijd tegen degradatie. Na de 0-1 overwinning van voor de interlandbreak op NAC Breda, won de ploeg van Robert Molenaar zaterdagavond met liefst 0-3 van Vitesse. De voorsprong van Roda op hekkensluiter FC Twente bedraagt nu vier punten.

Voor Henk Fraser is de verrassende nederlaag extra pijnlijk. De coach van Vitesse zei vrijdag nog dat hij met zijn ploeg voor de vierde plek wil gaan, maar na deze zeperd hebben FC Utrecht en Feyenoord later dit weekend de kans om hun voorsprong uit te breiden tot negen punten. Bovendien is de ruime zege van Roda slecht nieuws voor Sparta Rotterdam, de toekomstige werkgever van Fraser. Roda is Sparta immers gepasseerd op de ranglijst en staat nu zestiende.

Fraser zag Vitesse zaterdagavond door het ijs zakken. Zijn ploeg trad aan zonder de licht geblesseerde Tim Matavz en daarom kreeg Sporting Lissabon-huurling Luc Castaignos, die deze week te horen kreeg dat Vitesse komend seizoen niet met hem verder gaat, een basisplaats. Castaignos kon zich niet laten zien: hij werd nauwelijks in het spel betrokken en aan het begin van de tweede helft naar de kant gehaald.

Matt Miazga van Vitesse baalt van de openingstreffer van Dani Schahin.

Voor Roda was de eerste kans van de wedstrijd na 25 minuten raak. Een voorzet van Jannes Vansteenkiste werd binnengekopt door Dani Schahin, die zo zijn eerste competitiegoal sinds 28 januari maakte. Donis Avdijaj kreeg niet veel later zelfs een grote kans om de voorsprong voor Roda te verdubbelen. De Schalke 04-huurling raakte de bal na een prima voorzet van Mikhail Rosheuvel echter niet goed.

Vitesse kwam in het restant van de eerste helft niet verder dan een net te hoog schot van Mason Mount en zocht na het rustsignaal onder een striemend fluitconcert de kleedkamer op. In de tweede helft werd het er niet beter op en Jeroen Houwen tikte een schuiver van Avdijaj goed naar de buitenkant, voordat de doelman van Vitesse even later geluk had dat Avdijaj voor eigen succes ging, waar hij de geheel vrijstaande Schahin had moeten aanspelen.

'Los zand is nog een compliment voor dit Vitesse'

Fraser had door dat er iets moest veranderen en bracht na tien minuten toch Matavz maar in de ploeg, voor Castaignos. De Sloveen kon het tij niet keren. Roda verdedigde goed en kwam twintig minuten voor tijd zelfs op 0-2, toen Avdijaj een fraaie steekpass van Simon Gustafson tot assist promoveerde. Met zijn tweede van de avond maakte Schahin tien minuten voor tijd de afgang voor Vitesse compleet. Rosheuvel schoot hierna zelfs nog op de paal.

Roda werkte met de ruime overwinning aan het zelfvertrouwen en staat nu op 23 punten. Dat zijn er nog maar vier minder dan NAC Breda en Willem II, die net boven de degradatiestreep staan, en vier meer dan hekkensluiter FC Twente. Vitesse is op de ranglijst ingehaald door PEC Zwolle en staat nu zevende.