Defensieve blunder legt Sparta lam op bezoek bij PEC

PEC Zwolle heeft zaterdagavond de eerste zege sinds 6 februari geboekt in de Eredivisie door Sparta Rotterdam te verslaan: 2-0. De formatie van trainer Dick Advocaat kreeg na een vroege achterstand goede kansen op de gelijkmaker, maar deed zichzelf de das om door een enorme defensieve blunder.

De thuisploeg kende een droomstart tegen Sparta. Younes Namli ging de combinatie aan met Kingsley Ehizibue en had veel ruimte op de rechtervleugel. Zijn voorzet was op maat en Youness Mokhtar stond op de goede plek om raak te koppen: 1-0. Kort daarna zorgde Piotr Parzyszek bijna voor de tweede goal na slordig balverlies van Sparta. Keeper Jannik Huth bracht redding.

Vervolgens kreeg Sparta kansen op de gelijkmaker. Diederik Boer stopte ternauwernood een schot van Thomas Verhaar en in de rebound schoot Michiel Kramer net naast. Even later kreeg Verhaar de bal van Robert Mühren en werkte de aanvaller de bal zelf net naast het doel. Zo kwam PEC goed weg. De Zwollenaren gingen met een 1-0 voorsprong de rust in, mede doordat Huth voor rust nog reddend optrad op een poging van afstand van Mokhtar.

Een balende Dick Advocaat langs de kant.

PEC startte een stuk feller aan de tweede helft en kreeg meteen een goede kans via Ryan Thomas, die - bedoeld of niet - bijna Huth verraste met een voorzet die uiteindelijk via de lat over het doel ging. Om toch op 2-0 te komen, hielp Sparta een handje. Verdediger Sander Fischer en Julian Chabot tikten de bal rond met Huth, tot het bij een pass van de keeper naar Chabot misging. Parzyszek onderschepte de bal en scoorde.

Sparta leek na de tweede Zwolse treffer gebroken en had geluk dat Huth een antwoord had op pogingen van Mokhtar en Namli. Waar de Rotterdammers bij een 1-0 achterstand nog de indruk maakten voor een doelpunt te willen gaan, had PEC het na de tweede goal erg makkelijk in eigen huis. De voorsprong kwam niet meer in gevaar.

PEC doet op de ranglijst goede zaken. Vitesse, dat verloor van Roda JC Kerkrade (0-3), stond de zesde plaats af aan de Zwollenaren. Roda haalde Sparta op zijn beurt in. Sparta staat nu voorlaatste met twee punten meer dan hekkensluiter FC Twente, dat zondag op bezoek gaat bij VVV-Venlo, en twee punten minder dan Roda.

VI's Chris Tempelman over PEC Zwolle - Sparta Rotterdam.