Zeldzame uitzege brengt Heerenveen dichter bij play-offs

SC Heerenveen heeft zondag erg goede zaken gedaan in de strijd om een plek in de play-offs om Europees voetbal. De Friezen wonnen bij directe concurrent Heracles Almelo (1-2), de eerste uitzege in ruim vier maanden tijd, en stijgen daarmee naar de achtste plaats op de ranglijst.

Heerenveen maakte het verschil in een tijdbestek van slechts een paar minuten. De bezoekers waren in het teleurstellende eerste deel van de wedstrijd al de bovenliggende partij en kwamen zeven minuten voor rust verdiend op voorsprong, toen Morten Thorsby na een korte corner een indraaiende voorzet vanaf links met het hoofd succesvol verlengde: 0-1.

Twee minuten later was het weer raak voor de bezoekers. Na een uitstekende aanval werd Reza Ghoochannejhad aangespeeld en de spits werd na een handige passeerbeweging neergehaald door bewaker Robin Pröpper. Reza wilde de verdiende penalty zelf graag nemen, maar werd weggestuurd door aanvoerder Stijn Schaars. Hij maakte duidelijk dat Arber Zeneli mocht aanleggen en de dribbelaar faalde vanaf elf meter niet.

Sebastian Jakubiak miste in de interessante slotfase van de eerste helft direct een goede kans op de aansluitingstreffer, voordat Reza aan de overkant met een kopbal uit een hoekschop nog dicht bij de 0-3 kwam. Zijn inzet ging maar net over. Heracles bleef in leven en voor de tweede helft besloot coach John Stegeman om direct twee verse krachten binnen de lijnen te brengen. Paul Gladon en Lerin Duarte kwamen in de ploeg voor Jakubiak en Roland Baas.

Heracles kwam met deze nieuwelingen een stuk beter voor de dag dan voor rust en Gladon scoorde al snel na zijn entree. Dit doelpunt werd echter afgekeurd vanwege buitenspel. Brandley Kuwas zette Martin Hansen aan het werk en Kristoffer Peterson schoot even later na een fraaie aanval net over. Een volgend schot van Peterson werd goed gekeerd door Hansen en Kuwas schoot vervolgens de rebound over. Heracles probeerde het dus zeker wel, maar scoorde pas diep in de blessuretijd. Invaller Brahim Darri haalde geweldig uit: 1-2.

Het duel kreeg door deze goal nog een bloedstollende slotfase, maar voor Heracles was er te weinig tijd om de gelijkmaker op het bord te krijgen. Heerenveen mocht zodoende eindelijk weer eens juichen na een uitwedstrijd. De Friezen wisten voor zondag de laatste zeven uitduels op rij niet te winnen; de laatste zege buiten het eigen Abe Lenstra Stadion dateerde van 18 november, toen er met 0-4 werd gewonnen van FC Twente. Heerenveen heeft Heracles gepasseerd op de ranglijst en staat nu twee plekken boven de Tukkers.