Subliem AZ walst in een helft over ADO heen

AZ heeft zaterdag zonder veel moeite gewonnen van ADO Den Haag: 0-3. De eindstand was bij rust al bereikt voor de formatie van trainer John van den Brom.

AZ walste in de eerste helft over ADO heen. Het begon in de achttiende minuut bij Jonas Svensson, die Alireza Jahanbakhsh wegstuurde. De Iraanse vleugelspeler had alle ruimte aan de rechterkant en vond Wout Weghorst, die afrondde: 0-1. Twee minuten later werd het al bijna 0-2 via Oussama Idrissi. Guus Til kreeg de bal van Svensson en gaf voor. Idrissi kon er net bij, maar schoot naast.

Na een half uur was het alsnog raak voor de bezoekers. De aanval begon bij een ingooi van Svensson op Jahanbakhsh. Svensson kreeg de bal terug en speelde Weghorst aan, Til stapte over de bal. De spits legde af op Idrissi, wiens schot van richting werd veranderd en in het doel belandde. Vlak voor rust werd het ook nog 0-3 via Jahanbakhsh, die vrijstaand uit een corner van Teun Koopmeiners binnentikte.

Teun Koopmeiners, Oussama Idrissi en Wout Weghorst vieren een goal van AZ.

De tweede helft was een stuk minder sprankelend. Robert Zwinkels voorkwam al vroeg een goal van Weghorst met een knappe redding, maar verder gebeurde er niet veel. AZ verdedigde immers een riante voorsprong en ging niet meer volle bak, terwijl ADO de bal er niet meer in kreeg. Bjørn Johnsen was er met een lobje over keeper Marco Bizot nog dichtbij, maar zijn inzet zeilde naast. Ook Lex Immers lukte het ondanks een kans van dichtbij niet meer om te scoren.

AZ zit Ajax op de hielen op de ranglijst en nadert de Amsterdammers tot op twee punten. Ajax staat op de tweede plaats en gaat zondag op bezoek bij FC Groningen. ADO blijft achtste, maar kan zondag worden ingehaald door Heracles Almelo.