De grote gok met Fabrizio Ravanelli, alias De Witte Veer

Reacties

November is voor Voetbal International de Maand van het Engelse voetbal. In onze Premier League-special komen onder de noemer Fabulous Fifty de vijftig meest memorabele spelers uit die grootste voetbalcompetitie op aarde voorbij. Op VI.nl plaatsen we elke dag zo’n sieraad of bad boy in het voetlicht. Deze keer: Fabrizio Ravanelli, de dure vedette die twee keer degradeerde uit de Premier League.

De grote gok met Fabrizio Ravanelli, alias De Witte Veer
FABRIZIO RAVANELLI
*Perugia (Ita), 11 december 1968
PREMIER LEAGUE-DUELS (GOALS) 64 (25)
CLUBS 1986-89 Perugia (Ita), 1989 Avellino (Ita), 1989-90 Casertana (Ita), 1990-92 Reggiana (Ita), 1992-96 Juventus (Ita), 1996-97 Middlesbrough, 1997-99 Olympique Marseille (Fra), 2000-01 Lazio (Ita), 2001-03 Derby County, 2003 Dundee FC (Sch), 2004-05 Perugia (Ita)

‘Zal De Witte Veer weer gaan fladderen?’ De koppenmakers van de Engelse tabloids waren in 2001 maar wat blij met de terugkeer van Fabrizio Ravanelli in de Premier League. Alles aan de toen 32-jarige voetballer was immers interessant.

‘Hij wil big money maar hij is dan ook een big player’, zo verdedigde Derby County-manager Jim Smith de transfe

Zijn haar was al vroeg zilvergrijs geworden, hij scoorde volop en bovenal was hij een Italiaan en dus altijd goed voor theater. ‘Vang je in het dagelijkse leven een glimp op van Ravanelli, dan is de kans levensgroot dat hij een donkere zonnebril draagt en is omgeven door een maffia-achtige entourage’, zo analyseerde de BBC destijds.

Hoe het ook zij: toen Ravanelli in de zomer van 2001 werd gecontracteerd door Derby County gold hij als een big signing. De spits was een 22-voudig international, die eerder 41 goals had gemaakt in 108 wedstrijden voor Juventus en die ook had gespeeld bij clubs als Middlesbrough, Olympique Marseille en Lazio. Ravanelli gold echter ook als een groot risico. Hoewel hij dat seizoen zestien goals maakte, kon Ravanelli niet voorkomen dat Middlesbrough in 1997 degradeerde. Daarnaast vervreemdde hij in toenemende mate van fans en medespelers door voortdurend kritiek uit te oefenen op de trainingsmethoden in Engeland, de in zijn ogen ondermaatse faciliteiten bij de club en het leven – of het gebrek daaraan – in de stad in noordoost-Engeland. En dat werd niet gepruimd van de op dat moment best betaalde speler van de Premier League.

Hij scoorde tijdens zijn debuut voor Derby County en maakte acht goals in zijn eerste twaalf wedstrijden. Dat was het ook wel zo’n beetje

En dus analyseerde de BBC in de zomer van 2001 vrolijk verder. ‘Van alle gokjes die Premier League-clubs in deze zomer nemen, is Ravanelli een van de grootste.’ Ook al omdat de Italiaan met een weeksalaris van omgerekend vijftigduizend euro opnieuw een van de grootverdieners van het Engelse voetbal was. Ravanelli was een typische Bosman-transfer zoals je die in die jaren veel zag. De linksbenige aanvaller kwam transfervrij naar Derby en kon derhalve een topsalaris bedingen. ‘Hij wil big money maar hij is dan ook een big player’, zo verdedigde Derby County-manager Jim Smith de transfer destijds.

Aanvankelijk kon Ravanelli zijn status als dynamische, hardwerkende en gevaarlijke spits nog waarmaken. Hij scoorde tijdens zijn debuut tegen Blackburn Rovers en maakte acht goals in zijn eerste twaalf wedstrijden voor Derby County. Dat was het ook wel zo’n beetje. In de laatste zes maanden van het seizoen trof Ravanelli nog maar drie keer doel, de onvrede over hem nam toe, zeker nadat ook Derby County was gedegradeerd. In mei 2002 werd zijn nog een jaar lopende contract ontbonden en het salaris dat Ravanelli nog te goed had, lag de club zo zwaar op de maag, dat het daarna over meerdere jaren moest worden uitbetaald. De komst van De Witte Veer echode nog lang na.

In de zomer van 1996 haalde speler/trainer Bryan Robson de Italiaan groots in bij Middlesbrough. Fabrizio Ravanelli had kort daarvoor met Juventus de Champions League gewonnen en kostte de Engelse club zeven miljoen pond.
In de zomer van 1996 haalde speler/trainer Bryan Robson de Italiaan groots in bij Middlesbrough. Fabrizio Ravanelli had kort daarvoor met Juventus de Champions League gewonnen en kostte de Engelse club zeven miljoen pond.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.