Op magische avonden was Tino Asprilla net Garrinchà

Reacties

November is voor Voetbal International de Maand van het Engelse voetbal. In onze Premier League-special komen onder de noemer Fabulous Fifty de vijftig meest memorabele spelers uit die grootste voetbalcompetitie op aarde voorbij. Op VI.nl plaatsen we elke dag zo’n sieraad of bad boy in het voetlicht. Deze keer: Faustino Asprilla, onhandelbaar en geniaal tegelijk.

Op magische avonden was Tino Asprilla net Garrinchà
FAUSTINO ASPRILLA
*Tuluá (Col), 10 november 1969
PREMIER LEAGUE-DUELS (GOALS) 48 (9)
CLUBS 1988 Cúcuta Deportivo (Col), 1989-92 Atlético Nacional (Col), 1992-95 Parma (Ita), 1996-97 Newcastle United, 1998-99 Parma (Ita), 1999-2000 Palmeiras (Bra), 2000-01 Fluminense (Bra), 2002 Atlante (Mex), 2002 Atlético Nacional (Col), 2003 Universidad de Chile (Chl), 2003 Estudiantes (Arg), 2004 Cortuluá (Col)

Zelden kwam een speler opvallender binnen bij een club dan Faustino Hernán Asprilla Hinestroza. Midden in een sneeuwstorm meldde de Colombiaan zich bij Newcastle United, diep weggedoken in een enorme bontjas, bibberend handtekeningen uitdelend aan inderhaast toegesnelde supporters. Het leverde iconische plaatjes op.

Hij reed zoveel – altijd rode – Ferrari’s in de prak dat geen verzekeraar nog met hem in zee wilde. Hij dronk, hij feestte en hij maakte onophoudelijk jacht

Hoewel hij nog geen tweeënhalf jaar en slechts 48 Premier League-duels (negen goals) later alweer gevlogen was, beschouwt geen supporter van The Magpies hem als miskoop. Op die februaridag in 1996 begon namelijk een hele aaneenschakeling van wonderbaarlijke gebeurtenissen met Tino in de hoofdrol.

Met collega-aanvaller Jon Dahl Tomasson en verdediger Alessandro Pistone.
Met collega-aanvaller Jon Dahl Tomasson en verdediger Alessandro Pistone.

Vooral buiten de kalklijnen. Asprilla kreeg ontelbare keren de politie op zijn dak omdat hij tot diep in de nacht de salsa wilde dansen. Hij reed zoveel – altijd rode – Ferrari’s in de prak dat geen verzekeraar nog met hem in zee wilde. Hij dronk, hij feestte en hij maakte onophoudelijk jacht. Het liefst op exemplaren met platinablonde lokken. Ploeggenoot en glamourboy David Ginola was een wapen dat Asprilla daarbij weleens inzette, zo gaf hij onlangs ruiterlijk toe tegen ESPN. ‘Dan zei ik dat David Ginola bij mij in huis zat. Nou, die wilden ze wel zien. Maar toen ze aankwamen, vroegen ze: “Waar is Ginola dan?” Oh, die is over vijf minuten weer terug. Niets van waar natuurlijk, maar zo raakten we wel aan de praat, haha.’

Zijn manier van leven – ‘Met mij verveel je je nooit’ – en totale gebrek aan discipline dreven nagenoeg al zijn trainers tot waanzin. Als ze het over terugverdedigen hadden, of over omschakelen, keek de Colombiaan ze slechts met glazige ogen aan. Asprilla begreep ze echt niet. Hij werd niet voor niets vaak vergeleken met de mythische Garrinchá, die op een voetbalveld ook altijd maar wat deed. Gewoon wat in hem opkwam. Puur op instinct.

Als trainers het over terugverdedigen hadden, of over omschakelen, keek de Colombiaan ze slechts met glazige ogen aan

De meeste keren leidde dat tot helemaal niets, maar soms lukte alles en leek Asprilla wel magisch. Zoals op die najaarsavond in 1997, toen hij op St. James’ Park liefst drie keer scoorde tegen Barcelona. ‘Het was het mooiste moment…’, gaf Asprilla jaren later zelf aan. Trots als hij was dat hij tegen Barcelona als eerste én tot dusver enige ooit een hattrick in de Champions League voltooide.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.