Stevie G, elke ademteug in het belang van Liverpool

Reacties

November is voor Voetbal International de Maand van het Engelse voetbal. In onze speciale Premier League-special komen onder de noemer Fabulous Fifty de vijftig meest memorabele spelers uit die grootste voetbalcompetitie op aarde voorbij.

Stevie G, elke ademteug in het belang van Liverpool

Bezoekers van VI.nl konden de voorbije dagen op hun vijf favorieten stemmen. Dennis Bergkamp, Thierry Henry en Eric Cantona werden één, twee en drie. Degene die net van het podium valt, en ook nooit de Premier League wist te winnen: Steven Gerrard, icoon van Liverpool.


‘Waarschijnlijk is hij de beste voetballer die dit land heeft gekend. Niet alleen als speler, maar ook als leider en aanvoerder.’ De huidige Liverpool-captain Jordan Henderson is duidelijk in zijn bewondering voor zijn voorganger bij The Reds, Steven Gerrard.

Steven Gerrard is in tranen na het missen van de titel, maar geen Liverpool-fan heeft de clubman pur sang ooit zijn uitglijder kwalijk genomen

Weinig spelers zullen zo één geweest zijn met hun club als Stevie G met Liverpool. Product van de eigen jeugd, zestien seizoenen een vaste waarde, aanvoerder sinds zijn 23ste, 710 officiële wedstrijden met daarin 186 doelpunten. Maar belangrijker nog: drager van het Liverpool-gen. Elke ademteug in het belang van de club.

Inspirator ook. Misschien nog wel het meest op die meidag in 2005, als The Reds in Istanbul halverwege de Champions League-finale tegen een kansloze 3-0 achterstand aankijken. AC Milan is oppermachtig. Skipper Gerrard tekent negen minuten na rust voor de treffer die het geloof terugbrengt. De middenvelder en The Reds zijn ontketend. Liverpool komt terug tot 3-3 en wint alsnog na strafschoppen in wat bekend wordt als Het Wonder van Istanbul.

‘Hij krijgt niet de aandacht van Messi of Ronaldo, maar hij zou weleens de beste kunnen zijn’, zegt Zinedine Zidane

De veelzijdige Gerrard – hij speelt onder meer als tweede spits, defensieve middenvelder, aanvallende middenvelder, rechtsback en rechtsbuiten – slaagt er echter nooit in om zijn grootste wens te laten uitkomen: kampioen worden met zijn club. Op 27 april 2014 beleeft de routinier een persoonlijk drama als hij uitglijdt en zo een nederlaag inleidt tegen Chelsea. Liverpool verspeelt kort voor het einde van het seizoen de koppositie en zal die ook niet meer heroveren. De titel gaat uiteindelijk naar Manchester City. Gerrard is in tranen, maar geen Liverpool-fan heeft de clubman pur sang ooit zijn uitglijder kwalijk genomen. De erelijst van Gerrard blijft steken op één Champions League-zege, één UEFA Cup, één Europese Super Cup, twee FA Cups, drie League Cups en één Community Shield. Voor het Engelse elftal komt hij 114 keer uit (21 doelpunten), waarvan vele keren als aanvoerder. In 2006 wordt Gerrard door de Engelse spelersvakbond uitgeroepen tot Voetballer van het Jaar.

De middenvelder kan ook internationaal rekenen op de waardering van zijn collega’s. ‘Of hij de beste van de wereld is? Hij krijgt niet de aandacht van Messi of Ronaldo, maar hij zou weleens de beste kunnen zijn’, zegt Zinedine Zidane in 2009. ‘Steven is aan de bal erg goed, kan tackelen en scoort makkelijk. Maar belangrijker is nog dat hij de spelers om hem heen zelfvertrouwen en geloof geeft. Dat kun je niet leren. Spelers als hij zijn daar gewoon mee geboren.’

Knuffelen met Dirk Kuijt na weer een goal voor Liverpool.
Knuffelen met Dirk Kuijt na weer een goal voor Liverpool.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.